6634
Prikaza
3
Komentara
Ako želiš hrvatsku verziju "uhorkové polievke", onda vegeta ne smije faliti. Inače od začina samo sol.
PROTEKLIH dana imao sam puno razgovora na liniji Berlin-Slavonski Brod. Treba se dogovoriti o izmjenjenim uvjetima rada ...sezona je godišnjih odmora.
Svi razgovori počinjali su sa …kod nas je nesnosna vrućina. I u Berlinu i u Slavonskom Brodu. Mislim da je u Brodu vrućina malo teže podnošljiva, jer…
…ja izlazim sa psom. On mi odmah po izlazu iz stana isplaženim jezikom stavlja do znanja da mu je vruće.
…Brođani kao da se nadmeću u objavljivanju loših vijesti. Kažem li nekome …vruće danas ...on to jedva dočeka i kao iz topa odgovara …a rekli su da će za vikend biti još gore. E jebiga …nije dosta što mi je danas već nesnošljivo vruće, sad moram još razmišljati o vikendu.
Prošloga vikenda, poslije rada, bolje rečeno boravka u vrtu, navratih kod sestre, koja stanuje u blizini. Sestra me htjela iznenaditi hladnom juhom od krastavaca. Mislila je da je to premijera za mene, kao što je to bila za njih.
Međutim …juha od krastavaca me samo potsjetila na moje najrajnije djetinjstvo i na moju baku, koja je često ljeti pravila juhu od krastavaca. Sjećam se …kao da je jučer bilo …i njenog mirisa i okusa.
Baka je govorila slovački, pa se sjetih i slovačkog naziva … Uhorková polievka.
Inače u ljetnim vrućinama i mirisi ljetnih začinskih biljaka koji su dolazili sa stola i koje je baka sama uzgajala …kopar, menta, bosiljak… posebno su se isticali.
Možda ti ovo izgleda neobično, ali napisat ću ti recept za izvrsnu juhu od krastavaca, koja se može jesti hladna i topla. Osvježavajuća je u svakom slučaju. Recept moje bake nisam zapamtio, ali pamtim okus, pa mislim da u sastojcima nisam pogriješio.
Ispržiš na ulju glavicu sitno narezanoga crvenoga luka. Kada luk dobije onu staklenu boju, dodaš na ulje žlicu brašna i mješaš dok brašno blago ne požuti. Onda dodaš sitno narezane, oguljene krastavce i pustiš da se pirjaju na blagoj temperaturi. Kada smjesa postane kašasta, dodaš žlicu sitno nasjeckane mente i žlicu usitnjenog kopra i sve zaliješ mlijekom. Može i vrhnje za kuhanje, ali ne znam kako stojiš sa kloresterolom, pa savjetujem mlijeko.
Ako želiš hrvatsku verziju uhorkové polievke, onda vegeta ne smije faliti. Inače od začina samo sol.
Nakon desetak minuta kuhanja na laganoj vatri …juha je gotova. Možeš ju servirati sa preprženim kruhom, kojega možeš narezati u sitne kocke, veličine jednoga centimetra.
Umjesto krastavaca, mogu poslužiti i tikvice (Zucchini), samo onda izostavi kopar.
Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
Svi razgovori počinjali su sa …kod nas je nesnosna vrućina. I u Berlinu i u Slavonskom Brodu. Mislim da je u Brodu vrućina malo teže podnošljiva, jer…
…ja izlazim sa psom. On mi odmah po izlazu iz stana isplaženim jezikom stavlja do znanja da mu je vruće.
…Brođani kao da se nadmeću u objavljivanju loših vijesti. Kažem li nekome …vruće danas ...on to jedva dočeka i kao iz topa odgovara …a rekli su da će za vikend biti još gore. E jebiga …nije dosta što mi je danas već nesnošljivo vruće, sad moram još razmišljati o vikendu.
Prošloga vikenda, poslije rada, bolje rečeno boravka u vrtu, navratih kod sestre, koja stanuje u blizini. Sestra me htjela iznenaditi hladnom juhom od krastavaca. Mislila je da je to premijera za mene, kao što je to bila za njih.
Međutim …juha od krastavaca me samo potsjetila na moje najrajnije djetinjstvo i na moju baku, koja je često ljeti pravila juhu od krastavaca. Sjećam se …kao da je jučer bilo …i njenog mirisa i okusa.
Baka je govorila slovački, pa se sjetih i slovačkog naziva … Uhorková polievka.
Inače u ljetnim vrućinama i mirisi ljetnih začinskih biljaka koji su dolazili sa stola i koje je baka sama uzgajala …kopar, menta, bosiljak… posebno su se isticali.
Možda ti ovo izgleda neobično, ali napisat ću ti recept za izvrsnu juhu od krastavaca, koja se može jesti hladna i topla. Osvježavajuća je u svakom slučaju. Recept moje bake nisam zapamtio, ali pamtim okus, pa mislim da u sastojcima nisam pogriješio.
Ispržiš na ulju glavicu sitno narezanoga crvenoga luka. Kada luk dobije onu staklenu boju, dodaš na ulje žlicu brašna i mješaš dok brašno blago ne požuti. Onda dodaš sitno narezane, oguljene krastavce i pustiš da se pirjaju na blagoj temperaturi. Kada smjesa postane kašasta, dodaš žlicu sitno nasjeckane mente i žlicu usitnjenog kopra i sve zaliješ mlijekom. Može i vrhnje za kuhanje, ali ne znam kako stojiš sa kloresterolom, pa savjetujem mlijeko.
Ako želiš hrvatsku verziju uhorkové polievke, onda vegeta ne smije faliti. Inače od začina samo sol.
Nakon desetak minuta kuhanja na laganoj vatri …juha je gotova. Možeš ju servirati sa preprženim kruhom, kojega možeš narezati u sitne kocke, veličine jednoga centimetra.
Umjesto krastavaca, mogu poslužiti i tikvice (Zucchini), samo onda izostavi kopar.
Tako se vrućina lakše podnosi. Malo egzotike, malo nostalgije, orgija ljetnih začina, a najviše zdrava i korisna prehrana.
Dobar tek!
Komentari
3
Najnoviji
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
Tonda10.07.2011. u 11:28
@idiamen a isto tako je od komentatora opće prakse za očekivati da može slobodno birati što će čitati i gdje će to čitati. Meni je drago što smo usprkos niskoj razini, ipak tvoja redovna lektira i da si nas uključio... Prikaži sve u favorite. Znak da smo na dobrom putu.
-
Idiamen10.07.2011. u 10:01
za očekivati je od novinara opće prakse da slijedećih dana napiše crticu o tome kako je psa naučio da ne laje svašta. u međuvremenu neka nam preporuči neku domaću hrvatsko-slovačku, a može i svjetsku ljekariju za pospješivanje povraćanja, ne samo... Prikaži sveo za ljetno, nego za sva godišnja doba. teško je gutati sve ovo
-