6560
Prikaza
2
Komentara
SLAVONSKI BROD - Ena Kokanović Nagy mlada je djevojka iz Gundinaca, magistra medijske kulture i vlasnica agencije za digitalni marketing i kreiranje sadržaja "Kreativna koka". Ona je i radijska voditeljica, voli fotografiju, snima video priloge, montira, no ono zbog čega danas govorimo o njoj je način na koji ona promovira Slavoniju, svoje Gundince, Slavonski Brod, Brodsko-posavsku županiju.
Naime, povrh svega nabrojanog Ena Kokanović Nagy, za one koji ne prate toliko gastro scenu, poznata je food blogerica koja je ove godine, po treći puta, nominirana za prestižnu nagradu Gastro zvijezda.
- Nominirana sam u kategoriji Tradicionalna kuhinja. Osim te nagrade, mogu osvojiti nagradu za Gastro blog godine i biti Gastro zvijezda! i to je ono na što ciljam - govori Ena dodajući, pomalo u šali pomalo u zbilji, da ona svog Oscara ne može čekati kao Leonardo DiCaprio. - Kada sam već treći puta nominirana za Gastro blog godine vrijeme je da to i osvojim - dodaje Ena, koja je prošle godine osvojila nagradu za najbolji video na Gastro zvijezdi. - Iako najviše volim izbjegavati natjecanja ipak budem jako sretna kada me nominiraju. Pogotovo kad se nađem u konkurenciji sa svojim omiljenim blogerima-uzorima. To je najbolji osjećaj - ističe, dodajući kako ima jako puno kulinarskih uzora koje 'vjerojatno neće nikada upoznati'. - Pratim jako puno kuhara i kuharica koji me inspiriraju. Jedan od njih je i moj kolega bloger, Vedran Bošković s bloga 'Začinjeno s ljubavlju'. Taj čovjek kuha toliko dobro i s takvom lakoćom sljubi sastojke koje ja ne bi ni u ludilu spojila. Voljela bih imati istančanu paletu kao on i znati baratati različitim okusima i spojiti ih na takav savršen način. Stvarno čovjek to začini s ljubavlju! Kada su u pitanju slastice, Petra Jelenić mi je tu broj 1. Voljela bih da me nauči sve što zna - dodaje Ena koja uživa u druženju s članovima blogerske scene u Hrvatskoj.
A već sada ova mlada djevojka, čije je prvo jelo bila juha od 'vode, vegete, suncokretovog ulja i rezanaca' koju su mama i tata 'pojeli u slast', puno toga o kuhinji i kuhanju zna. Kaže, ta posebna veza između nje i uživanja u kuhanju i jelu seže još u doba djetinjstva. - Oduvijek sam voljela jesti! Nisam bila dijete koje je bilo izbirljivo pa mislim da se tu rodila ta ljubav prema kuhinji, a onda i prema kuhanju. I dan danas volim i jesti i spravljati slana i slatka jela. Ne pravim diskriminaciju i kod mene slano ne isključuje slatko - dodaje kroz smijeh, ističući kako potječe iz obitelji u kojoj su svi gurmani i svi vole i znaju kuhati.
- Prvenstveno sam gledala mamu, a onda i tatu kako pripremaju neka jela! Kada se radi tijesto prva sam bila za brljanje po tijestu, ali i prva za pojesti sirovo tijesto. Kasnije je to jednostavno došlo prirodno i osmišljavala bih recepte ovisno o vlastitom apetitu i financijskoj studentskoj situaciji. Kasnije sam se kulinarski razvijala, a danas mogu reći da sam najponosnija na moj recept za kiflice koje se ne mijese s maslacem. Savršeno su mekane i budu takve po nekoliko dana, iako nikada ne prežive niti sat - govori Ena u čijoj se kuhinji spravljaju i jedu i kineska i indijska i meksička i etiopijska jela. No posebno mjesto u njenom srcu i njenoj kuhinji zauzimaju tradicionalna, gundinačka i slavonska jela. A da je u tome uspješna dokaz je i ovogodišnja nominacija upravo u kategoriji tradicionalne kuhinje.
- Moja omiljena domaća kuhinja je slavonska kuhinja. Imamo sve što možete poželjeti - vrhunsko meso, ribu, divljač. Vrhunska vina, rakiju. Odlične domaće pekmeze, salate, turšije. Voće i povrće koje nije špricano. Kad sagledate to iz te perspektive, shvatite koliko ste sretni što živite baš u Slavoniji...Ja sam jako zaljubljena u našu tradicionalnu kuhinju. Prvenstveno slavonsku pa onda ostale regije. Mi imamo toliko dobre recepte, sastojke i tu nevjerojatnu ljubav prema kuhanju i ugošćavanju. Volim prilagođavati tradicionalne recepte, osmišljavati svoje i isprobati sve kuhinje ovog svijeta. No slavonska će uvijek imati posebno mjesto - naglašava ova zanimljiva mlada djevojka koja dodaje kako njeni recepti, koje nesebično dijeli s drugima ne skrivajući 'male tajne velikih majstora kuhinje', nastaju ovisno o tome što joj se taj dan jede. U ladici uvijek ima spremne papir i olovku kako bi mogla zapisati ono što podijeliti vrijedi.
A recepte i svoja kulinarska umjetnička dijela dijeli na svom blogu, gdje se uz maslac kiflice, nalazi i njen drugi najdraži recept Jaffa torta. Priča s blogom, baš kao i priča s kuhanjem i kulinarskim vodama, kod Ene je krenula na faksu. Kuhajući za kolege oni su ju često nagovarali da pokrene svoj blog. Kaže - ne zna jesu li oni bili potaknuti 'lošim studentskim vinom pa su je zato hvalili' tek našla se tu gdje je. A je na hrvatskoj blogerskoj sceni i nominirana je za Gastro zvijezdu u kategoriji tradicionalne kuhinje.
Zašto Ena nikad neće biti skinny?
Ono što svakako valja istaknuti je kako je upravo na blogu ova mlada Gundinčanka, spojila sve svoje ljubavi i talente. Jela sama kuha, osmišljava, fotografira, snima, montira. - I na kraju sve to jedem. I zato Ena nikada neće biti skinny - dodaje smijući se.
- Iako se to onome tko na kraju pogleda jedan video od minutu minutu i nešto ne izgleda tako, zapravo je tu jako puno posla. Snimanje najjednostavnijeg recepta koji možete zamisliti, taman da ispečem samo pommes frittes, traje barem tri sata. Najdulje što sam radila na receptu je kućica od medenjaka koju sam radila prošle godine. Snimanje je trajalo četiri dana, plus 12 sati montaže. A na kraju sve stane u minutu i pol. Najčešće se sama snimam, uz pomoć stativa. Kada je suprug u mogućnosti, onda me on snima dok kuham, jer i on - kao i ja - isto voli fotografirati, snimati, a i jesti - priča Ena dodajući kako joj je montaža najgori dio dok snimati, a posebice kuhati može danima.
Pa ipak i tu je uspješna. Jer iste godine kada je krenula s blogom bila je nominirana za prvu Gastro zvijezdu.
- Do prije godinu dana, nisam sebe eksponirala previše na blogu. U fokusu je bila hrana. U zadnjih godinu dana sam počela dijeliti fotografije i video uratke na kojima se i ja vidim, a ne samo ruke pa sam samim time i postala prepoznatljivija! Gastro blog zajednica je jedna jako ukusna i divna zajednica koja primi svakoga tko se želi baviti s pisanjem o hrani. Svatko ima svoju ideju, svoj put i nitko nikome ne stoji na tom putu. Podrška mojih dragih kolega je ono zašto je moj blog tu gdje je danas. - poručuje Ena čija su omiljena jela bakin krumpir na svinjskoj masti s kajmakom, mamini kroasani koji su 'nešto najbolje na svijetu' i tatini suhomesnati proizvodi te hladetina koju - kaže - obožava. Savjete joj roditelji često daju, a ona ih njima pruža tek kada je riječ o nekim modernijim namirnicama.
Iako je riječ o mladoj djevojci ona razbija stereotipe o tome kako mladi ne znaju i ne vole kuhati. Kaže nerazumljivo joj je baš da netko ne zna pripremiti sebi nešto više od sendviča. - To gledam prvo kao egzistencijalnu stvar. Ne moraš znati pripremati vrhunski steak, ali bilo bi u redu da si znaš nešto pripremiti čisto da preživiš, a da to nije sendvič - kaže Ena koja trenutno radi na potpunom preokretu na svom blogu.
- Radim rebranding s ciljem intenzivne promocije Slavonije i naše slavonske kuhinje kroz moj blog. Imam par projekata koje želim ostvarit,i a o tome ćete, nadam se, čuti u narednom periodu. U principu, vidjela sam što treba popraviti kada je u pitanju promocija Slavonije i odlučila sam to uzeti u svoje ruke i napraviti onoliko koliko ja mogu. I svi bismo trebali tako, od kukanja nema ništa. Mislim da ne naglašavamo dovoljno tu našu gastro ponudu. I dalje je glavni fokus na moru i prirodnim ljepotama, a naša kuhinja je daleko bolja od nekih svjetski poznatih kuhinja. Danas je ta kultura 'foodieja' sve jača i mislim da je pravo vrijeme da se okrene perspektiva i da krenemo više promovirati našu gastronomiju - govori Ena, koja svojim primjerom i dosadašnjim aktivnostima to već uspješno radi.
Dokaz za to je i ovogodišnja nominacija za Gastro zvijezdu, u čemu joj svojim glasovanjem i mi možemo dati podršku. Jer glasovanjem za Foodgasm by Ena ne glasamo samo za Enu Kokanović Nagy, glasamo za promociju Slavonije i slavonske gastro ponude u kojoj, sasvim je sigurno, leži veliki turistički potencijal ovoga kraja. Kako na mladima svijet ostaje, za vjerovati je da će se za ovu mladu food blogericu, bez obzira na to hoće li nagradu ove godine osvojiti ili ne, sasvim sigurno još jako puno čuti kroz njene priče o Slavoniji i jednu malo drugačiju promociju kraja iz kojeg potječe, koji voli i u čiji razvoj želi ulagati.
OK, sve to Slavonija ima super. Međutim, dođu ti gosti izvana i hoćeš ih odvesti na neko mjesto u BPŽ da probaju bar dio tih specijaliteta. U Brodu tako što nema. Donekle su to dida tunja u oprisavcima i ponekad... Prikaži sve donekle đeram u kopanici. Ako si tamo već vodio goste, moš se slikati. Možda još neko mjesto gdje se treba najaviti cijela grupa da bi se udostojili otvoriti. Eto ti brodske i županijske promocije turizma.