SLAVONSKI BROD - Otkad je Facebook grupa 'Hrani se lokalno - Brodsko posavska', u pandemijsko vrijeme postala popularna, postala je glavno mjesto informiranja - ne samo o tomu gdje možete kupiti domaće, svježe i kvalitetne proizvode, nego i što uzgajati, koje su sorte različitog voća i povrća najbolje i slično.
Ovaj je tjedan pažnju izazvala objava proizvođača koja kaže: „MARELICE što su se nekad zvale KAJSIJE sutra na Koloniji 15kn/kg 5kg/60kn". Brođani/komentatori se, naime, nikako nisu mogli složiti jesu li marelice i kajsije jedno te isto, odnosno, što su onda breskve.
Konzultirajući nekoliko izvora, u nastavku donosimo nekoliko informativnih redaka o tom popularnom voću kojemu je taman sezona sarijevanja.
Vrtlarica.com piše: Marelica (lat. Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.), također poznata kao barakokula i kajsija, koštičavo je voće koje pripada rodu Prunus porodice Rosaceae. Marelica je jedna od najrasprostranjenijih voćki. Podrijetlo navodno vuče iz sjeveroistočne Kine, gdje se uzgajala još prije pet tisuća godina. Odatle je prenesena u Armeniju. Tu je plodove našao Aleksandar Veliki koji je, nazvavši iste armenskim jabukama, prenio u Grčku. Zahvaljujući starim Rimljanima ostatak Europe je saznao za ovu voćku. Ova drevna vrsta voća je u SAD tek ušla u 18. Stoljeću.
Prirucnik.hrpiše: Breskve i marelice su dva popularna kamena ploda. Iako su slične boje i oblika, imaju svoje jedinstvene karakteristike. Oba su ploda mutne i žuto-narančaste boje, ali su marelice primjetno manje od breskve. Jedna marelica (35 grama) je otprilike 1/4 veličine male breskve (130 grama). Ovo voće također ima manje kalorija, sa samo 17 kalorija po voću u usporedbi s 50 u maloj breskvi. Oboje su kameni plodovi, što znači da sadrže jamu. Koštice marelice su glađe i manje od onih koje nalazite u breskvama. Najočitija razlika između marelice i breskve je njihov okus.
Breskve imaju veći udio šećera od marelice, što im daje slađi okus. Jedna mala breskva (130 grama) pakira 11 grama šećera, dok 1 marelica (35 grama) sadrži samo 3 grama. Suprotno tome, marelice su 'mršavije' zbog razine jabučne kiseline, spoja koji potiče trpljenje. Nadalje, breskve imaju veći udio vode što im daje karakterističan sočnost uz svaki zalogaj.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -