2893
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD – Prodavači na slavonskobrodskoj gradskoj tržnici tvrde kako je potražnja za povrćem posljednjih dana, unatoč sezoni godišnjih odmora, već u porastu te da očekuju još veću navalu kupaca u narednom periodu jer je sezona svježeg voća i povrća kratka, pa ih mnogi pripremaju na različite načinei kako bi ih koristili tijekom zimei
S obzirom na visoke temperature prava sezona zimnice još nije započela, ali smo ove subote odlučili pitati Brođane planiraju li ove godine pripremati zimnicu, ukusne delicije koje će zimi bogatiti trpezu.
- U svom voćnjaku imam raznovrsnih voćaka, stoga na tržnicu dolazim samo po povrće. Pa tako, kada dođe vrijeme za pripremu zimnice, od preostalog voća pravim kompote, voćne likere i džemove. Isto tako, pečem rakiju od šljiva, krušaka i jabuka, ali i sušim voće. Svake godine od grožđa pravim vino, ocat i sok. Od slane zimnice pravim kisele krastavce, papriku i turšiju, pa ću tako i ove godine. – kazao je Dražen koji tržnicu posjećuje dva do tri puta mjesečno kupujući samo onoliko koliko planira iskoristiti.
- Prije dok smo u Garčinu imali bašču, dolazili smo na tržnicu samo po grincajg i salatu. A kako suprug i ja nismo više u mogućnosti često poslije posla odvojiti slobodnog vremena koliko obrada vrta zahtjeva, tako sada kod provjerenih prodavača kupujemo i svježu rajčicu, papriku, luk, krastavce, patlidžane i sve ono što smo nekoć i sami sadili. Isto tako, sumnjam kako ću ove godine raditi išta drugo osim ajvara, dok sam prije pravila i domaći pasirani sos od rajčice te kiselila krastavce. Nadam se kako ćemo odlaskom u mirovinu moći ponovno saditi svoje povrće pa i raditi zimnicu. – kazala je 56-godišnja Brođanka dodavši kako u selu i dalje imaju voćke jer ne zahtijevaju puno posla.
- Budući da živim u blizini tržnice, posjećujem ju gotovo svakog jutra. Jednostavno ne volim nakupovati puno toga unaprijed da mi slučajno ne propadne. Što se zimnice tiče, ne vjerujem da ću ju ove godine spremati, nego da ću, što mi bude trebalo, također kupiti na tržnici. – kazala je umirovljena Jasminka koja kuhana jela najviše voli pripremati sa svježim i domaćim povrćem.
Umirovljena gospođa Marija već je kaže, skuhala rajčice iz vlastitog vrta, koje su bile bogate i predivne, slatke, a posebno joj je to zadovoljstvo jer u domaćoj 'paradajz juhi' uživaju unuci i djeca. Već je naravno zgotovila i pekmez od kajsija, sok od višanja, a bit će toga još... poput pekmeza od šljiva, šipka, turšije... ako bude zdravlja i puna energije.
Sudeći prema izjavama sugovornika, običaji Brođana razni su i ovise zapravo o puno toga. No, kako priprema zimnice nije skupa investicija u sezoni kada ima puno voća i povrća, riječ je samo o dobroj volji i dovoljno slobodnog vremena.