2190
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD – Gradska tržnica u Slavonskom Brodu tijekom subote je vrvjela posjetiteljima. Ljudi se polako vraćaju s godišnjih odmora, a to se posebno osjeti na zelenom srcu grada, gdje je prodaja znatno veća, nego proteklih ljetnih mjeseci. Kupci se opskrbljuju svježim povrćem i voćem, pripremajući se za nadolazeću zimsku sezonu.
Prodavači na tržnici prepoznaju ovu potražnju i ponosom ističu bogatstvo svoje ponude.
- Prodaja na tržnici do sada je bila zadovoljavajuća, ali sada očekujemo više. S obzirom na to da ljudi počinju kupovati plodove za zimnicu i da je ponuda velika i raznolika, pretpostavljamo da će prodaja biti znatno veća. - rekao je F.K., jedan od stalnih prodavača na tržnici.
Evo nekoliko korisnih savjeta za pripremu zimnice:
1. Treba odabrati kvalitetne plodove za konzerviranje, koristeći samo najkvalitetnije voće i povrće. Plodovi bi trebali biti zreli, ali ne prezreli, kako bi se sačuvala njihova tekstura i okus tijekom konzerviranja, jer prezreli plodovi mogu postati kašasti i izgubiti svoj karakterističan okus.
2. Preporučljivo je izbjegavati berbu plodova odmah nakon kiše, jer su tada vodeniji, što može utjecati na konzistenciju zimnice, posebno kod voća, te rezultirati vodenastim pekmezima ili marmeladama.
3. Pravilna priprema staklenki uključuje dobro pranje u vrućoj vodi, polaganje na čist ubrus da se ocijede, te pasterizaciju u pećnici na 100°C ili u kipućoj vodi kako bi se uklonile sve potencijalne bakterije.
4. Pri pripremi zimnice, važno je održavati njezinu prirodnost, ne dodajući prevelike količine šećera, soli, octa ili kemijskih konzervansa. Treba paziti da se voće i povrće ne iskuhavaju predugo kako bi se sačuvali vrijedni nutrijenti.
5. Preporučuje se korištenje prirodnih dodataka za želiranje, poput pektina iz jabuka ili agar-agara, kako bi zimnica zadržala prirodan okus i strukturu.
6. Gustoću pekmeza i džemova treba prilagoditi po potrebi, prekuhavanjem uz dodatak želea za zgušnjavanje ili limunovog soka i šećera, ili dodavanjem vode ako je smjesa pregusta.
7. Za bogatiji okus zimnice mogu se dodati začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka, uz preporuku za eksperimentiranje s različitim kombinacijama.
8. Kako bi se staklenke zaštitile prilikom punjenja vrućim sadržajem, ispod njih treba staviti vlažnu krpu kako bi se smanjio temperaturni šok i spriječila oštećenja staklenki.
9. Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, osiguravajući hermetičko zatvaranje i dugotrajnu svježinu proizvoda. Ako se koristi celofan, rubove staklenki prije zatvaranja treba prebrisati alkoholom ili octom kako bi se spriječio razvoj bakterija i plijesni.
10. Gotove staklenke sa zimnicom treba čuvati na suhom, prozračnom i tamnom mjestu, uz konstantnu temperaturu, kako bi zimnica zadržala svoju kvalitetu do proljeća.
11. Na kraju, važno je označiti staklenke datumom i sadržajem kako bi se znalo što se nalazi unutar staklenke i do kada je najbolje iskoristiti proizvod.
Čuvanje zimnice na suhom, prozračnom i tamnom mjestu osigurat će da se trud uložen u pripremu isplati, a zima će biti ispunjena okusima ljeta koji su sačuvani u svakoj staklenci.