3983
Prikaza
0
Komentara
POŽEGA / TAJLAND - Jedni osjećaju strast prema izradi stvari od drveta, drugi uživaju u druženju sa pčelama, treći, pak, najveću pažnju pridaju samom nasljedstvu obiteljskog posla. Ovaj put SBplus donosi drugačiju priču i to o ženi koja je mlada otišla u 'vanjski' svijet te otkrila svoju ljubav prema slastičarstvu.
Opće je poznato kako mnogo mladih obitelji odlazi iz Hrvatske. Danas je to postalo normalno i dio svakodnevice koju čovjek jednostavno treba prihvatiti. Tako se i mlada obitelj iz malog sela Golobrdci kraj Požege odlučila na taj pothvat, no nisu, poput većine, odlučili otići u Njemačku ili Austriju, nego ih je posao odveo u državu Tajland u jugoistočnoj Aziji.
Kako je otkrila svoju ljubav prema slastičarstvu te kakav je život na Tajlandu ispričala nam je 34-godišnja Kristina Koutni.
- Kratko vrijeme proveli smo u Hrvatskoj gdje sam se sasvim slučajno zaposlila u slastičarstvu, a onda smo 2014. otišli u Jordan gdje smo bili godinu dana. Tamo sam se susrela s raznim slasticama koje sam počela raditi i sama. Nakon godinu dana preselili smo na Tajland, prvo smo bili u Bangkoku - glavnom gradu - zatim na otoku Phuketu. - počinje svoju priču Kristina.
Nije se lako prilagoditi novoj kulturi i stilu života, a ponajviše stranom jeziku, no Kristininoj obitelji to nije predstavljalo problem. Iako je Tajlanđanima tajlandski materinji jezik, zbog stranaca prevladava uporaba engleskog.
- Jedino na što mi se bilo teško prilagoditi je vrućina, pogotovo tijekom trudnoće. Stil života tamo je stvarno jednostavniji i opušteniji nego u Europi i općenito na zapadu. Što se njihove kulture tiče, Tajlanđani su jako strpljivi. Kao primjer bih izdvojila gužve u prometu. U Hrvatskoj ne postoje gužve u prometu, na Tajlandu su to gužve gdje za jedan kilometar treba sjediti u autu tri sata. No nitko neće svirati i ljutiti se jer je to postala svakodnevica i tu tomu je vidljiv njihov kulturološki izričaj. - pojašnjava.
Što se tiče prehrane, ona je raznolika i puna okusa.
- U njihovoj hrani se jako osjete slatkoća, ljutina i kiselina. Jedu jako puno povrća i rižu, ona je broj jedan hrana tamo. Slavonija je poznata po domaćim proizvodima pa tako i po domaćem kruhu. Ondje kruh nije postojao do dolaska stranaca. Naravno postoji tamo i svjetska kuhinja što znači da možete pojesti i dobar hamburger, pizzu, američki odrezak, sushi, meksičku hranu, talijansku, a možete pronaći i mediteransku. - govori nam.
Tamo nije radila zbog kćeri, no bacila se u pravljenje raznih slastica kod kuće te je napravila i svoju stranicu na kojoj objavljuje sve što priprema.
- Stvarno volim raditi svašta, od slane do slatke hrane. Volim uvijek probati nešto novo. Otvorila sam i Facebook stranicu Kristina's pastry kako bih pokazala ono što znam. Najviše radim kolače i torte, posebno kada netko od obitelji ima rođendan. Onda se posebno potrudim da ih iznenadim tortom. - otkriva nam Kristina.
Iako trenutno radi u drugoj struci pa nema toliko vremena za izradu slastica, razmišlja o otvorenju svoga posla.
- U planu mi je otvoriti nešto svoje, možda slastičarnu ili, pak, samo obrt za pravljenje slastica. Moram dobro razmisliti o tome, no nije isključivo. Uživam u svemu što radim jer mi to donosi mir i stvarno sebe dajem u izradu. Najsretnija sam kada sve ispadne onako kako sam i zamislila. - zaključila je te poručila kako je život prekratak te da uvijek treba iskusiti i okusiti nešto novo.