1453
Prikaza
0
Komentara
SIKIREVCI - Neki od nas svoje su jelo svetili jučer, neki jutros, a svi smo unutra stavili šunku, kobasice, jaja, mladi luk, sol, kruh... U članku, koji prenosimo iz Agrokluba, doznajte kako se to radilo i radi u Sikirevcima."
"Četiri šunke i plećku, četiri kulena, dvije kulenove seke, slaninu i kobasicu za uskrsni blagdanski stol skuhali su u obitelji Živić u Sikirevcima. Na Veliku srijedu se iz dvije oranije širio miris ne samo njihovom avlijom nego i sikirevačkim drumom. Ovo je tradicija koju u obitelji njeguju oduvijek, za Agroklub priča gazdarica Marija Živić.
"Nekada su obiteljske zajednice bile velike pa su se šunka, kulin i drugo kuhali za sve. Tako i mi danas. Imam četiri sina, kćer, unučad pa volim napraviti za sve", priča ova vrijedna domaćica dodajući kako domaća šunka i kulen, koje prave od svojih svinja, do Uskrsa još uvijek nisu suhi pa ih stoga treba skuhati.
Kaže, kada se kuha sve zajedno, u oraniji, tada je puno slađe. Otkrila nam je kako ona uz pomoć supruga Antuna to radi.
"Voda u oraniji mora biti zagrijana, skoro do ključanja. Prvo stavim šunke koje moraju kuhati tri sata. Poslije stavim kulin, kulinaču, kobasice i slaninu. Oni se kuhaju oko sat i pol vremena, a sve ovisi o veličini. Kada je gotovo, ostavim još u vodi sat vremena, da bude sočnije", jednostavan je Marijin recept.
Nakon što izvadi iz oranije, šunku i kulen objesi na kljuku da se ocijedi višak vode. Kaže, netko u ovoj vodi skupa s mesom kuha i jaja koja tada poprime miris mesa i budu vrlo ukusna. Ona ima guščja koja će ukrasiti uz pomoć ljuski crvenog luka i listićima bilja, što je također stara metoda ukrašavanja, danas sve popularnija.
U korpicu pa na svetenje
Prije blagovanja, hranu treba posvetiti. U sikirevačkoj crkvi Svetog Nikole biskupa obred svetenja je (bio) na Veliku subotu ujutro. U ovom slavonskom selu se jako drži do tradicije, narodnih i vjerskih običaja.
Za domaćice je to poseban dan. Tada iz svojih ormara izvlače najbolje ručno izrađene otarčiće kojima ukrase korpe sa svetenjem.
"U korpu stavim od svega po komad, pa onda jaja, luka biloga, sol i kruščiće. Pokrijem folijom, a gore stavim otarčić posebno izrađen i uštirkan za ovaj dan. Znate, žene se vole takmičiti čiji će biti ljepši i gleda se da svake godine bude novi", smije se Marija koja je je i članica udruge "Sikirevački motivi" koja okuplja žene ljubiteljice ručnog rada.
Ova je vrijedna domaćica za Uskrs u krušnoj peći ispekla i 20 kruhova, pogače i male kruščiće oblikovane u pletenice, što je običaj za ovaj blagdan. "Sve ovo podilim djeci, unučadi, komšinici. Više volim da mogu dati nego tražiti."
Blagoslovljeno jelo čeka do Uskrsnog jutra i blaguje se nakon mise. "Oduvijek je takav običaj. Nikada se nije jelo prije. Iako, kada su djeca bila mala, onda bi željno iščekivala šunku pa sam im znala krišom dati koji komadić", prisjeća se.
Zaključuje da se šunka i kuhano meso jedu po malo cijeli tjedan pa i za mladi Uskrs.