SLAVONSKI BROD - Sezona svinjokolja u Brodsko-posavskoj županiji u punom je zamahu. Niske temperature i visoke cijene mesa ljubitelji domaćih proizvoda više ne mogu izbjeći (hladnoća je za meso, uostalom, i poželjna), ali ono što svi žele izbjeći u širokom luku, pod svaku cijenu, jesu trihinela, odnosno trihineloza.
Prema podatcima Državnog inspektorata, ove je godine na slavonskobrodskom području pregledano 14.388 komada uzoraka domaćih svinja i 239 komada uzoraka divljih svinja. Na radost svih sudionika proizvodnog lanca, od uzgajivača, preko kupaca i klaonica do konačnih konzumenata svinjskog mesa, svi su spomenuti uzorci imali negativan rezultat.
Iako ove brojke pokazuju da je stanje u pogledu trihinele u županiji zasad sigurno, mjerodavni uvijek upozoravaju da se time ne treba „zanositi“. To znači da meso, radi zaštite zdravlja ljudi i suzbijanja mogućeg širenja trhinele, baš svaki put pri klanju treba odnijeti na pregled. Ovaj je nametnik vrlo opasan i može se pojaviti kad se ljudi, ohrabreni statistikama kao što je ova, tome najmanje nadaju.
Nije na odmet upozoriti i da se meso ne konzumira prije nego što stignu rezultati, koje se u pravilu čeka svega nekoliko sati. Bilo je svinjokolja na kojima se ovo nije ispoštovalo, što je u nekim slučajevima imalo kobne posljedice - tradicionalni svinjokoljski ručak ili večera nestrpljivim je uzvanicima „prisjela“ kad su, malo kasnije, saznali da su pojeli zaraženo meso.
Na pregled mesa za osobnu potrošnju obvezuju domaći i europski zakoni i pravilnici, podsjećaju u Državnom inspektoratu. Posjednik životinja to je dužan obaviti najkasnije 24 sata prije klanja. Stanovnici s područja Inspektoratove Ispostave Slavonski Brod za to na raspolaganju imaju 11 ovlaštenih veterinarskih organizacija.
Praksa je pokazala da ljudi koji kolju na analizu odnose različite dijelove svinje i količine, uvjereni da bi se omraženi oblić, da je svinja zaražena, najviše očitovao upravo tu. Iz Inspektorata savjetuju da se uzorak uzme sa svake polutke, odmah nakon što se životinji izvadi utroba, najbolje s korijena ošita, mišića koji dijeli grudnu od trbušne šupljine, s mjesta uz kralješnicu gdje mišićni dio prelazi u tetivasti. Dovoljno je odrezati 100 grama uzorka.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -