KUTJEVO - Temperature koje ovih dana 'idu' ispod minus sedam, ponegdje i niže, na padinama Krndije, u vinogradima iznad Mitrovca, pokraj Kutjeva, dozvolile su ubiranje smrznutih grozdova, odnosno takozvanu 'ledenu berbu' kod poznatog vinogradara i vinara Ivice Peraka koji se, slobodno se tako može reći, tom znanošću bavi pune 33 godine, piše portal pozega.eu.
Za ovogodišnju ledenu berbu ostavio je slasne i više nego kvalitetne grozdove i to na jednom hektaru vinograda. Iako smrznuti i ne tako lijepi za vidjeti, ubirani grozdovi obećavaju nikad bolju vinsku kapljicu proizvedenu iz ledene berbe. Ivica Perak pamti ne tako daleku 1996. godinu kada je bila prva ledena berba u vinogradima Kutjeva d.d. gdje je radio do 2012. godine, nakon čega se odvažio upustiti u privatni biznis.
- Lokacija Mitrovac, na gotovo tristo metara nadmorske visine je položaj gdje imam najviše vinograda. Vinogradarski gledano, ova je godina bila simpatična ali i vinarski jer su prva vina iz berbe 2018. već na tržištu. Dočekali smo da imamo i ledenu berbu koja je došla relativno rano. Osim kvalitete koja je neupitna i zajamčena na ovom lokalitetu, dočekali smo i niske temperature u zadnja tri dana. - kazao je Ivica Perak za portal pozega.eu, dodajući kako se on bavi vinogradarstvom i vinarstvom 33 godine te kako je ova godina najbolja za tu granu proizvodnje.
- Ostavio sam grozdove za ledenu berbu na površini od jednog hektra i to sortu graševine koja, na ovom područje, daje izuzetne rezultate u proizvodnji kvalitetnih, ali i vrhunskih vina, pjenušaca, predikatnih vina pa sve do ledene berbe. - naglasio je Perak.
Što se ledene berbe i same proizvodnje tiče, ona je veoma zahtjevna i može se reći dugotrajna.
- Proizvodnji ledenog vina se treba posvetiti puno vremena i pažnje. S ubranim smrznutim grozdovima posao u podrumu traje tri do četiri dana. Normalno prešanje traje dva do tri sata dok prešanje ovih grozdova za ledenu berbu traje nekoliko dana. Svaka kap je bitna i dragocjena. Za nekoliko tjedana kreće fermentacija koja bude i do godinu dana kada je u pitanju vino ledene berbe. Normalna fermentacija inače s tihim vrenjem traje do mjesec dana. - pojašnjava Ivica Perak koji će ovih dana u podrumu imati pune ruke posla.
Što se tiče degustacije prvih vinskih kapljica ovogodišnje ledene berbe ona se može očekivati najranije krajem 2019. godine. Što se tiče prinosa oni su u ledenoj berbi manji deset puta u odnosu na one redovite.
- Ako imate s jednog hektara šest do sedam tisuća litara vina iz ledene berbe se može očekivati nešto više od šesto litara i ako bude ta količina bit ću prezadovoljan. - nastavio je Perak, naglašavajući kako je njemu kao privatnom vinogradaru i vinaru u sedam godina tek četvrta ledena berba jer ona ne može biti svake godine zbog posebnih uvjeta potrebnih za tu proizvodnju.
- Ovogodišnja ledena berba će biti sa značajnijim količinama i mogu je usporediti s onom 2015. godine koja je također bila kvalitetna. Grožđe je u jako dobrom stanju, a bitno je i što su se stvorili uvjeti za raniju ledenu berbu što je također doprinos kvaliteti. Inače ledene berbe budu u siječnju, pa čak i veljači. - rekao je Perak, ističući kako je veliki rizik ostaviti grozdove na trsovima za ledenu berbu jer se nikad ne zna hoće li uopće doći do te berbe ili će sve propasti.
- Ovakva proizvodnja je u Božjim rukama. S obzirom na to da imam u ponudi, kvalitetno, vrhunsko, predikatno vino, pjenušac, moram imati i ono iz ledene berbe kako bi upotpunio ponudu i da bi dokazao što se sve može proizvesti iz graševine kao sorte vina koja je sigurno najbolja svjetska sorta. Nju pokušavaju staviti u drugi plan, ali i dalje osvaja sva najznačajnija priznanja jer upravo ona može dati baš sve. - zaključio je Ivica Perak, poznati kutjevački enolog.
Iz svega proizlazi da nakon ledene berbe i konačnog proizvoda, ovi vinogradari mogu očekivati prestižne nagrade i priznanja prilikom brojnih ocjenjivanja vrhunskih kapljica, piše pozega.eu.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -