'Sve proizvodi od buče radimo s ciljem podizanja svijesti, ponajprije najmanjih, koliko su te namirnice zdrave i koliko treba zapravo uživati u onome što nam je skroz dostupno.'
POŽEGA - Buča je jedna od najvrjednijih
poljoprivrednih namirnica. Proizvodi od buče danas su u gotovo svim
prehrambenim artiklima. Zašto je to tako i što to buču doista čini posebnom
otkrila nam je Požežanka, Nives Lovrić - direktorica poduzeća Grbić d.o.o. koje se bavi proizvodnjom bučinog ulja i
prerađevina od buče.
- Sve proizvodi od buče radimo s ciljem podizanja svijesti,
ponajprije najmanjih, koliko su te namirnice zdrave i koliko treba zapravo
uživati u onome što nam je skroz dostupno. Buća je posebna po tome što se od
nje ništa ne baca. Pulpu ili oplošje možemo skuhati, od sjemenki pravimo bučino
ulje koje ima izuzetno nutritivne vrijednosti - od nezasićenih masnih kiselina,
minerala, vitamina E. Kako su stari govorili, to je jedna esencija života. - za
SBplus kazala je direktorica poduzeća.
Kazala nam je i koliko su s vrijednostima buče upoznati
stariji ljudi, a koliko današnja mladež.
- Mogu reći kako su stariji ljudi sigurno imali kulturu
konzumiranja jer su koristili ono što im je bilo dostupno. Prije nije bilo
trgovačkih lanaca i nije bilo tako lako nabaviti sve ovo što danas imamo iz svih dijelova
svijeta. Ovaj dio mlađe populacije, koji ima djecu - uzrasta osnovne škole -
na njima treba dosta raditi, posvetiti im vremena i pažnje te ponovno skrenuti
pozornost na zdrave namirnice. Svi koji ih probaju, budu oduševljeni i uljem i
sjemenkama, bile one pržene, slane ili neslane. Sviđa im se i način na koji konzumiraju
ulje - kao dodatak svim vrstama salate, uz sladoled od vanilije, u
kolačima,... od sjemenki se prave i baklave. Postoji pregršt mogućnosti za konzumaciju.
Važno je naglasiti kako se ulje buče ne zagrijava jer tako gubi svoje nutritivne
vrijednosti. - pojašnjava.
I sama je, kao proizvođač, oduvijek bila sklona buči i
njezinim proizvodima. No, nije u pitanju samo buča, nego i sve ostale zdrave
namirnice.
- Sklona sam namirnicama za koje možemo reći da su zdrave i
vodim se onime 'bez prženja, pečenja u dubokom ulju'. Ono što imamo takvo-kakvo
je, posebno friško, tako trebamo i jesti. Trebamo se osvijestiti da su to, prije
svega, namjernice koje su puno jeftinije od nekih uvoznih. Ne kažem da uvozno nije kvalitetno, no želim da budemo svjesni da na svakom polju kada se vozimo uz
cestu možemo vidjeti buče, grah, kupus… Zapravo, sve ono što sami možemo
uzgojiti. Trebamo pokazati lokalpatriotizam prema tome. - dodaje.
Nives je i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja
Hrvatske te upraviteljica Zadruge Crna kap, a na svim tim funkcijama, osim za
grad i županiju, doprinijela je proizvodnji, okupljanju
proizvođača te plasiranju domaćih proizvoda na svjetsko tržište.
- Sav entuzijazam daje snagu da na ovim funkcijama na kojima
jesam, već 20-ak godina radimo na promociji buče, što ratarski što prezentirajući je kao
nutritivno iznimno vrijednu namirnicu. Još uvijek postoje ljudi koji, nažalost,
nisu dovoljno educirani, a mi to evo 20 godina ponavljamo i još uvijek nam ne
ponestaje snage. - zaključila je.