1734
Prikaza
0
Komentara
POŽEGA - Buča je jedna od najvrjednijih poljoprivrednih namirnica. Proizvodi od buče danas su u gotovo svim prehrambenim artiklima. Zašto je to tako i što to buču doista čini posebnom otkrila nam je Požežanka, Nives Lovrić - direktorica poduzeća Grbić d.o.o. koje se bavi proizvodnjom bučinog ulja i prerađevina od buče.
- Sve proizvodi od buče radimo s ciljem podizanja svijesti, ponajprije najmanjih, koliko su te namirnice zdrave i koliko treba zapravo uživati u onome što nam je skroz dostupno. Buća je posebna po tome što se od nje ništa ne baca. Pulpu ili oplošje možemo skuhati, od sjemenki pravimo bučino ulje koje ima izuzetno nutritivne vrijednosti - od nezasićenih masnih kiselina, minerala, vitamina E. Kako su stari govorili, to je jedna esencija života. - za SBplus kazala je direktorica poduzeća.
Kazala nam je i koliko su s vrijednostima buče upoznati stariji ljudi, a koliko današnja mladež.
- Mogu reći kako su stariji ljudi sigurno imali kulturu konzumiranja jer su koristili ono što im je bilo dostupno. Prije nije bilo trgovačkih lanaca i nije bilo tako lako nabaviti sve ovo što danas imamo iz svih dijelova svijeta. Ovaj dio mlađe populacije, koji ima djecu - uzrasta osnovne škole - na njima treba dosta raditi, posvetiti im vremena i pažnje te ponovno skrenuti pozornost na zdrave namirnice. Svi koji ih probaju, budu oduševljeni i uljem i sjemenkama, bile one pržene, slane ili neslane. Sviđa im se i način na koji konzumiraju ulje - kao dodatak svim vrstama salate, uz sladoled od vanilije, u kolačima,... od sjemenki se prave i baklave. Postoji pregršt mogućnosti za konzumaciju. Važno je naglasiti kako se ulje buče ne zagrijava jer tako gubi svoje nutritivne vrijednosti. - pojašnjava.
I sama je, kao proizvođač, oduvijek bila sklona buči i njezinim proizvodima. No, nije u pitanju samo buča, nego i sve ostale zdrave namirnice.
- Sklona sam namirnicama za koje možemo reći da su zdrave i vodim se onime 'bez prženja, pečenja u dubokom ulju'. Ono što imamo takvo-kakvo je, posebno friško, tako trebamo i jesti. Trebamo se osvijestiti da su to, prije svega, namjernice koje su puno jeftinije od nekih uvoznih. Ne kažem da uvozno nije kvalitetno, no želim da budemo svjesni da na svakom polju kada se vozimo uz cestu možemo vidjeti buče, grah, kupus… Zapravo, sve ono što sami možemo uzgojiti. Trebamo pokazati lokalpatriotizam prema tome. - dodaje.
Nives je i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske te upraviteljica Zadruge Crna kap, a na svim tim funkcijama, osim za grad i županiju, doprinijela je proizvodnji, okupljanju proizvođača te plasiranju domaćih proizvoda na svjetsko tržište.
- Sav entuzijazam daje snagu da na ovim funkcijama na kojima jesam, već 20-ak godina radimo na promociji buče, što ratarski što prezentirajući je kao nutritivno iznimno vrijednu namirnicu. Još uvijek postoje ljudi koji, nažalost, nisu dovoljno educirani, a mi to evo 20 godina ponavljamo i još uvijek nam ne ponestaje snage. - zaključila je.