AP/SBplus
2435
Prikaza
2
Komentara
SLAVONSKI BROD/PODVINJE - Zašto svila šuška i šlingeraj se širi? Zašto Podvinje po rakiji i pekmezu miri? Na odgovore ovih pitanja iz davnine, podsjetit će nas i ove godine, već 16. put za redom, članice i članovi KUD-a Podvinje koji nam u brodskom "Gornjem gradu", ovog vikenda, 5. i 6. rujna, priređuju tradicionalnu manifestaciju "Svila šuška šlingeraj se širi, a Podvinje po pekmezu i rakiji miri", na široko poznatiju kao podvinjsku Pekmezijadu.
Fešta počinje već u subotu,5. rujna, Tamburaškom večeri na kojoj će svirati TS Žute Dunje iz Nove Gradiške, a nastavlja se u nedjelju, 6. rujna poslijepodne, oko 15 sati, kada će širokim podvinjskim šorovima defilirati svečano okićene konjske zaprege.
U 17 sati kreće povorka folkloraša u narodnim nošnjama kroz Čavlički kraj do Trga sv. Antuna, gdje u 18 sati, pod velikim šatorom, počinje kulturno umjetnički program tijekom kojega će se gostujući KUD-ovi predstaviti pjesmom, plesovima i običajima svoga kraja. A dolaze iz Požege, Daruvara, Starog Slatinika, Gašinaca, Sapca, Bebrine te iz Bosanskog Broda i Šerića (BiH).
Nastupit će i Ženska pjevačka skupina KUD-a Podvinje te klapa Slavonica iz Đakova. Podvinjčani će birati i nagraditi i najljepšu sudionicu manifestacije, dakako, spremljenu u narodno ruho te najljepše okićeni prozor kuća u mjestu.
Podsjetimo, ovom, u Hrvatskoj jedinstvenom, manifestacijom Podvinjci prikazuju bogatstvo slavonske narodne nošnje, šlinganih i zlatom vezenih svilenih rubina, ali i drevne običaje proizvodnje svile, što su se nekoć proizvodile upravo u Podvinju. U zgradi svilane koja dandanas odolijeva zubu vremena, tkale su Podvinjke svilene niti i za Bečki kraljevski dvor.
Bilo je u ono doba i pekmezara, u kojima se od šljiva pripremao vrhunski pekmez za potrebe austrougarske vojske. Pamti se i prepričava anegdota stara sto godina kad je nestalo kolomasti za seoska kola. I dok su kola u susjednim selima ostajala u dvorištima, Podvinjci su svoja kola podmazivali pekmezom i vozili drva u Brod na prodaju. No, nevolja je nastajala kada se pekmez po vrućini razrijedio pa bi kolski kotači toliko škripali da se škripa kola čula na daleko. A i ose su ih napadale. I tako, dosjetljivi susjedi, prozvaše Podvinjce 'pekmezarima'.
No, kakvi takvi – dobri su i gostoljubivi domaćini i svakako valja ovog vikenda poći prema brodskom Gornjem gradu, jer će osim pekmeza i domaće šljivovice biti i svega ostalog na bogatoj slavonskoj trpezi.