NOVA GRADIŠKA - We Eat Responsibly! – Mi jedemo odgovorno je projekt koji sufinancira Europska unija i u kojem sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), piše radiong.hr. Projekt "Mi jedemo odgovorno” je prvi pokušaj u EU-u ka izgradnji školskoga programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane.
Kroz sedam koraka mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani koji će usvojiti nove obrasce ponašanja i prehrambene navike. Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem žive.
Provodeći projekt u Gimnaziji Nova Gradiška učenike ćemo motivirati na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornoga načina konzumiranja hrane. Projekt obuhvaća 1800 nastavnika, 65 000 učenika osnovne, 25 000 učenika srednjih škola i fakulteta, 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice u 9 zemalja EU-a koje sudjeluju u realizaciji.
Realizacijom programa sudionici će pokušati odgovoriti na 6 osnovnih pitanja i to:Ljiljana Vidmar, prof.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
6e1f7b93f23a659d0dec86facb4d6e879d4e21b511.11.2016. u 07:29
Zamislite, hodam jučer ulicom, a kad ono neka starica liže unutrašnji dio konzerve koju je pronašla u kontejneru. Pogledam malo bolje, a ono konzerva od paštete. Staricu sam pošteno izgrdila i objasnila joj da je pašteta nezdrava zbog raznih aditiva,... Prikaži sve konzervansa itd., i da joj je bolje da žvače list kupusa koji se nalazio samo pola metra dalje. Postiđena zbog svojih loših prehrambenih navika, starica je dobila novu životnu snagu, te s radošću pobacala vrećice s starim kruhom, nagriženim hrenovkama te prešla na kontejnersko sezonsko vegetarijanstvo...
-
Stockholm10.11.2016. u 19:24
Poštovana gospođo Vidmar, U svrhu potpore tako genijalnoj inicijativi, isprintao sam i polijepio danas po kontejnerima da se strogo vodi računa o tome da se netko ne zajebe, neki bivši profesor književnosti, koji eto dok sve plati, ostaje mu domaći... Prikaži sveaći trgovački lanac, "KONTEJNER" pa da umjesto palminog ulja ili extra djevičanskog uzme npr. ulje od repice. A Vi cijenjena gospođo kada aterirate iz svoje galaksije počastit ćemo Vas domaćim čvarcima, koji se još da stvar bude bizarnija, reklamiraju po cijeni od 177,00 kn po kg, s time da moramo uzeti u obzir da je cca 20 dkg prašina. Vic kaže - Taman kada sam magarca naučio da ne jede on krepo'.
-
Stockholm10.11.2016. u 12:16
Štojedem? Odakle dolazi hrana koju jedem? Kako je proizvedena hrana koju jedem? Koliko hrane pojedem? Koliko hrane bacim? Kakav je globalni utjecaj hrane koju jedem? Jedem što imam, Todoric zna odakle hrana dolazi,kako je proizvedeno,pojedem ali bi moglo bolje,hranu ne... Prikaži sveanu ne bacam, izgradio sam incinerator u dvorištu a silicijski pijesak izvozim u silicijsku dolinu. Globalni utjecaj otpada koji jedem je povišena koncentracija letećih čestica PM 10 i stvaranje novih ozonskih rupa a mogući su i tektonski poremećaji od smrznute govedine a koja je bila vojna zaliha. Kod nas os' ko ko alva. Kakva pitanja takav i odgovor.
-