• Sibinj

Lokalne vijesti

  • Premium
  • Naslovnica
  • Lokalne vijesti
    • BRODSKO-POSAVSKA
      • Bebrina
      • Brodski Stupnik
      • Bukovlje
      • Cernik
      • Davor
      • Donji Andrijevci
      • Dragalić
      • Garčin
      • Gornji Bogićevci
      • Gornja Vrba
      • Gundinci
      • Klakar
      • Nova Gradiška
      • Nova Kapela
      • Okučani
      • Oprisavci
      • Oriovac
      • Podcrkavlje
      • Rešetari
      • Sibinj
      • Sikirevci
      • Slavonski Brod
      • Slavonski Šamac
      • Stara Gradiška
      • Staro Petrovo Selo
      • Velika Kopanica
      • Vrbje
      • Vrpolje
    • POŽEŠKO-SLAVONSKA
      • Brestovac
      • Čaglin
      • Jakšić
      • Kaptol
      • Kutjevo
      • Lipik
      • Pakrac
      • Pleternica
      • Požega
      • Velika
  • Politika

    Politika

    • Domovinski rat
    • Komunalni poslovi
    • Političke stranke
    • Uprava/Samouprava
  • Gospodarstvo

    Gospodarstvo

    • Industrija
    • Obrtništvo
    • Ostalo
    • Poljoprivreda
    • Turizam
    • Ugostiteljstvo
  • Sport

    Sport

    • Konjički sport
    • Košarka
    • Lov i ribolov
    • Nogomet
    • Ostalo
    • Rukomet
  • Kultura

    Kultura

    • Kulturno umjetničko društvo
    • Ostalo
  • Obrazovanje

    Obrazovanje

    • Osnovno
    • Ostalo
    • Vrtići
  • Život

    Život

    • Okoliš
    • Ostalo
    • Potrošači
    • Udruge građana
    • Vjerski život
    • Zabava
    • Zdravlje
  • Crna kronika
Prijavi se Prijavi se
plusportal.hr plusportal.hr plusportal.hr
Sibinj
premium premium
24° vrijeme
  • Naslovnica
  • Lokalne vijesti
    • BRODSKO-POSAVSKA
      • Bebrina
      • Brodski Stupnik
      • Bukovlje
      • Cernik
      • Davor
      • Donji Andrijevci
      • Dragalić
      • Garčin
      • Gornji Bogićevci
      • Gornja Vrba
      • Gundinci
      • Klakar
      • Nova Gradiška
      • Nova Kapela
      • Okučani
      • Oprisavci
      • Oriovac
      • Podcrkavlje
      • Rešetari
      • Sibinj
      • Sikirevci
      • Slavonski Brod
      • Slavonski Šamac
      • Stara Gradiška
      • Staro Petrovo Selo
      • Velika Kopanica
      • Vrbje
      • Vrpolje
    • POŽEŠKO-SLAVONSKA
      • Brestovac
      • Čaglin
      • Jakšić
      • Kaptol
      • Kutjevo
      • Lipik
      • Pakrac
      • Pleternica
      • Požega
      • Velika
  • Politika

    Politika

    • Domovinski rat
    • Komunalni poslovi
    • Političke stranke
    • Uprava/Samouprava
  • Gospodarstvo

    Gospodarstvo

    • Industrija
    • Obrtništvo
    • Ostalo
    • Poljoprivreda
    • Turizam
    • Ugostiteljstvo
  • Sport

    Sport

    • Konjički sport
    • Košarka
    • Lov i ribolov
    • Nogomet
    • Ostalo
    • Rukomet
  • Kultura

    Kultura

    • Kulturno umjetničko društvo
    • Ostalo
  • Obrazovanje

    Obrazovanje

    • Osnovno
    • Ostalo
    • Vrtići
  • Život

    Život

    • Okoliš
    • Ostalo
    • Potrošači
    • Udruge građana
    • Vjerski život
    • Zabava
    • Zdravlje
  • Crna kronika
 - 
Početna Općine Sibinj Život
Početna Općine Sibinj Život
Život : Ostalo
Autor: Lucija Grgurević / Odvorci.hr
PRIJE 3 sata
Žetva i vršidba - rad i zajedništvo

Članovi KUD-a odjenuli se i pokazali kako je nekad bilo na polju

/ 6
/ 6
 / 6
AP/SBplus
203 Prikaza
0 Komentara

Kod kuće bi najčešće ostajala jedna žena, zadužena za pripremu jela za rabotu. Oko podneva bi se pravila pauza za objed, koji se najčešće jeo na samom polju: kruh, mast, crveni luk, suho meso i rakija.

NEKAD, dok su polja disala u ritmu prirode, a svaki snop žita vrijedio je kao zlato, žetva i vrševina bile su mnogo više od običnog seoskog posla – bile su način života.

U odvoračkom kraju, kao i diljem slavonskih sela, ovi su radovi označavali vrhunac ljeta i povezivali obitelji, susjede i prijatelje. Iako je ta povezanost gotovo nestala pod dominacijom mehanizacije, u sjećanjima starijih još uvijek živi slika zlatnog klasja, mirisa pokošene zemlje i znojem natopljenog bijelog platna. Portal Odvorci.hr donosi priču o tomu kako je sve nekad izgledalo, praćenu posebnim fotografijama.

 | Author:

Žetva: rad od jutra do mraka

Kad bi krajem lipnja i početkom srpnja žito sazrelo, započinjali su naporni, ali radosni dani žetve. Na polje bi izlazila čitava obitelj, a ako nije bilo dovoljno ruku, domaćin bi zvao rodbinu i susjede. U tim vremenima pomagalo se iz međusobnog poštovanja i potrebe, a takvi su poslovi učvršćivali susjedske veze i rađali trajna prijateljstva.

Dan je oko četiri ili pet sati, kad bi žene prve odlazile u polje praviti uža – konope spletene od svježe počupanog žita koje će koristiti za vezanje snopova. Žito se čupalo za jutarnje rose jer je tada bilo žilavije i pogodnije za pletenje. Potom bi muškarci krenuli kositi kosama, dok su žene sa srpom skupljale pokošeno žito i slagale ga na već pripremljenu užad. Kad bi se nakupilo dovoljno klasja, snopovi su se vezivali i slagali u redove. Radilo se pod vedrim nebom i žarkim suncem – od jutra do mraka.

 | Author:

Kod kuće bi najčešće ostajala jedna žena, zadužena za pripremu jela za rabotu. Oko podneva bi se pravila pauza za objed, koji se najčešće jeo na samom polju: kruh, mast, crveni luk, suho meso i rakija. Nakon rada, snopovi su se slagali u krstake – hrpe od po 13 snopova, ili granice – hrpe s 21 snopom. Tako posloženo žito ostajalo je na polju do vršidbe. Djeca su nakon žetve skupljala preostale klasove kako se ništa ne bi bacilo.

Odjeća za žetvu

Muškarci su nosili bijele gaće i košulje, a žene bijele rubine sitno skalane, obične radne oplećke, suknje s tkanicom, ulagane peškire ili cicene fertune te lagane bijele marame na glavi.

U ruci su nosile srp, a neke su na glavi nosile pletenu korpu s jelom za okrijepu. Muškarci su sa sobom nosili ručnu kosu.

 | Author:

Stare metode vršenja žita

Kad još nije bilo vršalica, domaćini su koristili starinske metode izdvajanja zrna iz klasja. Jedna od njih bila je mlaćenje snoplja o tvrdu dasku ili štapovima, čime su se zrna odvajala, a vlasi slame ostajale neoštećene – što je bilo važno za pokrov krovova ili izradu predmeta poput zlatnih slika. Slama se koristila i za punjenje slamarica.

Druga metoda bila je mlaćenje snoplja razastrtog po zemlji uz pomoć posebnog alata – mlata ili cijepa. Taj je posao zahtijevao snagu i strpljenje, a često se razvlačio na više dana, ovisno o količini žita i broju radnika.

Zajedništvo: osnovni dio vršidbe

Kad bi došlo vrijeme vršidbe, snoplje se zaprežnim kolima dovozilo kući, gdje bi susjedi ponovno dolazili u pomoć. Snopovi su se slagali u kamare ili kladnje, odvojeno po vrstama žitarica: žito, zob, ječam. Tada bi u dvorište stigla vršalica, a domaćin bi sazvao rabotu, skupinu ljudi koji pomažu pri radu, okupljenih iz sela. Na vršalici je uvijek bilo živo. Žene su rezale uža, muškarci bacali snopove u dreš (ulaz vršalice), zrna su curila u vreće, a drugi su slagali slamu u plastove, velike stožaste hrpe. Slama se gazila kako bi stalo što više, a pljeva se skupljala za prehranu stoke.

Nakon vaganja, žito se spremalo u drvene ambare, a domaćin je izdvajao ušur, postotak žita za korištenje vršalice. Dan vršidbe završavao je svečanim objedima u dvorištu – kvasne pite, buhle, paprikaš od guske. Vino i rakija nisu se štedjeli. Taj dan nije bio samo kraj napornog posla, već i povod za druženje, pjesmu i veselje. Tijekom vršidbe, najtežim se poslom smatralo bacanje snopova na vršalicu – zadatak za najjače mladiće, koji su se često željeli pokazati pred curama. Snaga, izdržljivost i radna etika bili su na cijeni, a bogatstvo domaćinstva mjerilo se u metrima izvršenog žita.

 | Author:

Državni povjerenici vagali su žito i zapisivali podatke kako bi odredili obveze.

Od alata koristili su se: kosa, srp, drvene grablje, vile i mlatovi. Sve se radilo ručno. Ljudi su bili prašnjavi, lica garava, ali srca puna ponosa. Unatoč umoru, nije bilo prigovora jer znalo se zašto se radi i za koga.

Uspomene danas

Danas su ovi poslovi gotovo u potpunosti iščezli. Kombajni i balirke zamijenili su ljude i zajednicu, a ostale su uspomene, priče uz peć, slavonski stol i požutjele fotografije.

Ipak, ono što je nekad činilo žetvu posebnom, zajedništvo, uzajamna pomoć i poštovanje prema kruhu svagdašnjem, vrijedi čuvati. Jer dokle god postoji sjećanje na dane kada je žito bilo svetinja, postojat će i duh naroda koji je znao cijeniti prirodu i ljudski rad.

 

Na fotografijama portala Odvorci.hr, članovi KUD-a Odvorci prikazali su kako je sve navedeno nekad izgledalo.

Podijeli
Podijeli
Komentari 0
Najnoviji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentirajte prvi!

    Trenutno nema komentara, napišite prvi komentar i pokrenite raspravu.

Povezani sadržaj
Od Odvoraca do pustinjaka na Pelješcu

'Slavonija je zemlja proljeća moje probuđene vjere'

Ne perite kosu! Ne iznosite smeće!

Jedni slave paljenjem krijesa, drugi pod maskama, treći u gostima

Mladi o posebnom slavonskom (k)raju:

'Ljudi su vrijedni, običaji brojni, a tradicija neprocjenjiva'

Odredišta za bijeg iz grada

Prirodne ljepote na 20 kilometara od Slavonskog Broda

Ilustracija
Piše Husret Hasanović

Što je gore - brak ili razvod? Ili su podjednako nepotrebni?

Nastavite čitati
Bernarda Bobovečki kao zaštitnica životinja

Lijepa Brođanka zaštitno lice kampanje poznate udruge

Odluke novog biskupa

Promjene u župama. Stigli novi župnici.

'Kukuruza će uvijek biti. Dođite i nagodinu!'

Tradicija koja ne izumire već sedamnaest punih godina

Zašto je zatvoren privatni 'vrtić' u Oriovcu?

Ministarstvo: 'Inspekcija je utvrdila da ugrožavaju sigurnost djece'

Ne kupajte se na Poloju!

Najnoviji uzorci pokazali da kvaliteta vode nije zadovoljavajuća

Podučavanjem pokazali: moć plakata nije izgubljena

Evo na što su 'potrošili' jednu od svojih top lokacija za oglašavanje

Amateri i profesionalci, pokažite ljepotu sela!

Znate napraviti ovakvu fotografiju? Evo kako do 500 eura...

Provjerili smo koje su ordinacije na raspolaganju

Omiljena brodska liječnica odlazi u mirovinu. Imaju li pacijenti kamo?

Učitaj još članaka
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Sport
  • Život
  • Crna kronika
  • Iz drugih medija
  • Reagiranja
  • Kalendar
  • Partneri
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Politika privatnosti
  • Politika kolačića
  • Kontakt
  • Pritužbe
  • Suradnici
  • Oglašavanje
Rubrike
  • Politike
  • Kolumne
  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Sport
  • Život
  • Crna kronika
  • Iz drugih medija
  • Reagiranja
  • Kalendar
  • Partneri
brodsko-posavska županija
  • Bebrina
  • Brodski Stupnik
  • Bukovlje
  • Cernik
  • Davor
  • Donji Andrijevci
  • Dragalić
  • Garčin
  • Gornji Bogićevci
  • Gornja Vrba
  • Gundinci
  • Klakar
  • Nova Gradiška
  • Nova Kapela
  • Okučani
  • Oprisavci
  • Oriovac
  • Podcrkavlje
  • Rešetari
  • Sibinj
  • Sikirevci
  • Slavonski Brod
  • Slavonski Šamac
  • Stara Gradiška
  • Staro Petrovo Selo
  • Velika Kopanica
  • Vrbje
  • Vrpolje
Požeško-slavonska županija
  • Brestovac
  • Čaglin
  • Jakšić
  • Kaptol
  • Kutjevo
  • Lipik
  • Pakrac
  • Pleternica
  • Požega
  • Velika
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Politika privatnosti
  • Politika kolačića
  • Kontakt
  • Pritužbe
  • Suradnici
  • Oglašavanje
Brodsko-posavska županija
  • Bebrina
  • Brodski Stupnik
  • Bukovlje
  • Cernik
  • Davor
  • Donji Andrijevci
  • Dragalić
  • Garčin
  • Gornji Bogićevci
  • Gornja Vrba
  • Gundinci
  • Klakar
  • Nova Gradiška
  • Nova Kapela
  • Okučani
  • Oprisavci
  • Oriovac
  • Podcrkavlje
  • Rešetari
  • Sibinj
  • Sikirevci
  • Slavonski Brod
  • Slavonski Šamac
  • Stara Gradiška
  • Staro Petrovo Selo
  • Velika Kopanica
  • Vrbje
  • Vrpolje
Požeško-slavonska županija
  • Brestovac
  • Čaglin
  • Jakšić
  • Kaptol
  • Kutjevo
  • Lipik
  • Pakrac
  • Pleternica
  • Požega
  • Velika
Pratite nas na društvenim mrežama:
Copyright © 2025 plusportal.hr, sva prava pridržana
Designed & developed by Smart Code

Brinemo o Vašoj privatnosti

Više o našim Politikama zaštite privatnosti te Politikama kolačića možete pročitati ovdje: Politika zaštite privatnosti, Politika kolačića. Mi i naši partneri pohranjujemo i pristupamo neosjetljivim informacijama s vašeg uređaja, poput kolačića ili jedinstvenog identifikatora uređaja te obrađujemo osobne podatke poput IP adrese i identifikatore kolačića radi obrade podataka u svrhu prikazivanja personaliziranih oglasa, mjerenja preferencija naših posjetitelja i sl. Svoje postavke u svakom trenutku možete promijeniti u našim Pravilima o zaštiti privatnosti na ovoj web stranici.
Neki partneri ne traže vaš pristanak za obradu vaših podataka već se pozivaju na svoj legitimni poslovni interes. Takvom načinu obrade podataka možete se usprotiviti klikom na "Saznajte više".
Mi i naši partneri obrađujemo podatke kako slijedi: Pohranjivanje i / ili pristup podacima na uređaju, Precizni geolokacijski podaci i identifikacija pregledavanjem uređaja, Prilagođeni oglasi i sadržaj, mjerenje oglasa i sadržaja, uvidi o publici, razvoj proizvoda

Obavezni kolačići

Neobavezni kolačići:

Davanjem suglasnosti za gore navedene svrhe ovoj web stranici i njezinim partnerima dopuštate i provođenje sljedeće obrade podataka: Jamčenje sigurnosti, sprječavanja prevara i ispravljanja pogrešaka, Povezivanje različitih uređaja, Primanje i korištenje automatski poslatih karakteristika uređaja radi identifikacije, Tehnički isporučuju oglase ili sadržaj, i Usklađivanje i kombiniranje izvanmrežnih izvora podataka
Prihvaćam
Saznajte više