SLAVONSKI BROD - Brođanin Davor Petrović (50) jedan je od najdugovječnijih sezonaca. Više od 20 godina konobari na Jadranu, prvo u Crikvenici, sada na Hvaru. Zarađuje oko osam tisuća kuna mjesečno radeći u elitnom hotelu "Sunčani Hvar" s četiri zvjezdice, u koji zalaze gosti dubljeg džepa, pa je i napojnica na zavidnoj razini. Za stan i hranu odbijaju mu 700 kuna. Plaće konobara u barovima u hotelima s dvije zvjezdice, pak, uglavnom su od 5500 do 6000 kuna. Izvan sezone Davor Petrović se - odmara.
Mladi konobari dolaze raditi, a zapravo razmišljaju o zabavi pa cijelu plaću spiskaju za jedan dan. Savjeti budućim sezoncima - dobro znati jezike te imati strpljenja i za najzahtjevniji goste
Treba se znati prilagoditi
- Oduvijek radim kao sezonac. Zimi mi znaju "uletjeti" svatovi, prve pričesti ili catering, ali ne trčim previše za tim jer se za šest mjeseci na moru može uštedjeti dovoljno za cijelu godinu. Međutim, ne smije biti rasipanja - kaže Petrović.
Sezona obično počinje potkraj travnja i traje do početka studenog. Dnevno radi sedam do osam sati, jedan dan u tjednu mu je slobodan. Tko želi, može raditi i prekovremeno i sve je plaćeno. Ima dovoljno vremena za kupanje i izlaske, ali u njima ne uživa previše jer je na Hvaru sve skupo. Primjerice, kava stoji 15 kuna, kapučino i Coca- Cola 20, pivo Heineken 50, a kokteli od 60 do 80 kuna.
Kad mladi konobari razmišljaju o zabavi
Problem je, kaže, s mlađim konobarima koji dolaze raditi, a zapravo razmišljaju o zabavi, pa cijelu plaću "spiskaju" za jedan dan. Nakon završetka radnog vremena odlaze u kafiće koji rade cijelu noć. Osim toga, Hvar je poznat po marihuani, koje ondje ima na svakom kantunu, pa onda na posao dolaze pijani i "napušeni" i sve se pretvara u katastrofu - opisuje Petrović.
- Ako želiš donijeti kući nešto novca, sok moraš uzimati iz aparata, a kavu si sam kuhati u sobi i piti je na balkonu. Međutim, mladi to ne shvaćaju. Jednog mladića kojeg sam ja doveo gazda je otjerao jer je pušio travu. Osramotio me je i još sam mu morao posuditi 100 kuna za kartu da se može vratiti kući - nastavlja Petrović.
Budućim sezoncima Slavonac preporučuje da se najprije dobro raspitaju kod koga dolaze raditi jer ima loših iskustava s privatnicima. Bitno je znati prilagoditi se jer svaka godina donosi nešto novo. Zatreba li, morat će znati pripremati koktele ili, primjerice, posluživati doručak gostima u pansionu. Savjetuje im da ne dolaze bez dobrog poznavanja engleskog, po mogućnosti i još jednog stranog jezika te da se dobro naoružaju strpljenjem kako bi ostali ljubazni i pribrani i onda kada im postave najčudnije zahtjeve. Jer, gost je uvijek u pravu, čak i ako ti "digne tlak na 800".
Neobični zahtjevi gostiju
- Gostima ponekad ne možete objasniti da mi ovdje nemamo neke stvari koje oni imaju kod svoje kuće. Preklani je princeza iz Abu Dhabija, koja svake godine dolazi na Hvar, tražila hladnu čokoladu, ali da bude mlaka. Onda sam joj još morao objašnjavati kako to da nemamo klimu na terasi - završio je konobar, koji će i ove godine, kao i tisuće drugih sezonaca iz Slavonije, krenuti put Jadrana.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -