6418
Prikaza
0
Komentara
VINKOVCI - Svečana dvorana ''Barun Tenk'' Vinkovci i ove godine, po četvrti put za redom, bila je domaćin 4.kola Hrvatskog kuharskog kupa ''11.Zlatna jabuka'' kojeg je uspješno organizirala Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije.
Natjecanje Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču, piše Glas Slavonije, gdje možete pročitati u cjelosti tekst čiji dio prenosimo.
Natjecatelji su marljivo radili gotovo dva dana, a dvanaest ekipa pripremalo je hladnu jelo od pilećeg filea i slanine, te sira, a kao prilog-povrtna garnitura.Glavno jelo pripremali su od svinjskog buta, gljiva i kukuruza šećerca, a za prilog su koristili žitarice i brokulu. Svoje umijeće u desertu pokazali su pripremom čak dva deserta ukomponiranih u jednom tanjuru. U pripremi prvog deserta koristili su neizbježne jabuke, orašaste plodove, prhko tijesto i med, dok su u drugom desertu koristili lisnato ili vučeno tijesto i svježi sir.
Prosudbeno povjerenstvo su činili članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Zdravko Kalabrić, Branko Žufiga i Dragica Lukin, dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića i Slavena Radića.
U kategoriji svečana hladna plata pripremljena za 12 osoba prilagođeno posluživanju s buffet stola, prvo mjesto osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci), drugo mjesto osvojili su Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split),dok je treće mjesto pripalo Tihomiru Krijanu i Krešimiru Jurić-Orlić (Hotel Art, Sedis d.o.o., Slavonski Brod).
U kategoriji toplih jela prvo mjesto osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci),drugo mjesto osvojili su Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split), dok je treće mjesto osvojio Mihael Kapeš i Vanja Orban (Hotel Turist, Varaždin).
U kategoriji deserta vidjeli smo veliku dominaciju slastičara iz Vinkovaca, te je tako prvo mjesto pripalo Mariji Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci), drugo mjesto je osvojila Ksenija Sabo (Srednja strukovna škola Vinkovci), a treće mjesto ponovo djevojke iz Vinkovaca, Martina Alilović i Darija Budišić (Srednja strukovna škola Vinkovci).
U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto
osvojile su Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković (Udruga kuhara
Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci) sa
208, 67 bodova, drugo mjesto su osvojili Ante Ojdanić i Alen Belić (Design hostel Goli & Bosi, Split) sa 187, 67 bodova, dok je treće
mjesto osvojili Mihael Kapeš i Vanja Orban (Hotel Turist, Varaždin) sa
182, 67 bodova.
U sklopu večeri održana je aukcija glavnog
jela za 12 osoba, dvije slike, te torte Zlatna jabuka a sav prihod je
išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.