AP/SBplus
2716
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Kvaliteta domaćih proizvoda glavni je razlog zbog kojeg Gradska tržnica privlači velik broj Brođana, koji rado biraju proizvode malih poduzetnika. Unatoč kišnoj suboti, tržnica je bila prepuna, a Brođani su marljivo kupovali namirnice za nedjeljni ručak.
- Jako puno ljudi kupuje subotom. Mislim da je to normalno. Najčešće dolazim na tržnicu oko šest i sedam ujutro i ostanem dok se gužva ne smanji. - izjavio je Josip koji prodaje svoje proizvode na tržnici dvije godine.
Povrće, osobito ono koje se najčešće koristi za pripremu juha, bilo je rasprodano na većini štandova već do deset ili jedanaest sati ujutro. Rotkvice i mladi luk, tradicionalno uskršnje povrće, prodaju se po cijenama od jednog do tri eura, a vezica peršina košta oko pedeset centi. Mrkva, koja je prema slobodnoj procjeni bila najzastupljenija u ponudi, prodaje se po cijeni od jednog eura po kilogramu. Na štandovima je najčešće trebalo nadopunjavati zalihe zelene salate i crvenog luka, čije se cijene kreću oko jednog eura po glavici, odnosno kilogramu.
Na tržnici se, uz voće i povrće, ne propušta ni kupovina domaćih kokošjih jaja. Cijena kartona od deset komada je u prosjeku dva eura - no sve više prodavača diže cijenu za oko pedeset centi.
Slavonske delicije - čvarci, mast i kobasica prodaju se po znatno većim cijenama od prošlogodišnjih. Primjerice, 400 grama čvaraka košta oko šest i pol, a kilogram svinjske masti tri eura.
Iako su cijene nešto porasle, to nije spriječilo građane da kupuju na tržnici, jer su kvaliteta proizvoda i povjerenje u lokalne proizvođače i dalje glavni razlozi zbog kojih tržnica ostaje neizostavno mjesto tjedne kupovine.