1874
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - U lipnju 2014. godine, u Slavonskom je Brodu otvoren novi gradski objekt u službi pučke kuhinje Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Godinu ranije gradonačelnik Mirko Duspara, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić te tadašnji ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Ivica Rebić, potpisali su ugovor o korištenju gradskog prostora u Preradovićevoj ulici, veličine 350 kvadrata.
Prvi obroci u pučkoj kuhinji posluženi su 1.srpnja 2014., a tada je planirana dnevna isporuka 250 toplih obroka.
Želeći provjeriti je li se, zbog ekonomske situacije narušene pandemijom koronavirusa, povećao broj korisnika slavonskobrodske Pučke kuhinje, obratili smo se Caritasu.
- Broj korisnika nije se posebno povećavao, a niti smanjivao. Na početku krize, radi COVID-a 19, i sami smo se pitali hoće li se broj povećavati. Očekivali smo veći broj, no nije se dogodila značajnija promjena. Na primjer, u travnju je bilo podijeljeno ukupno 2920 obroka, a u studenome 3071 obrok. Što se tiče broja korisnika Caritasove pučke kuhinje u Slavonskom Brodu, svakodnevno se kuha obrok za njih oko 110, što ovisi opet o njima samima i njihovoj prijavi ili odjavi. Uglavnom, broj se uvijek kreće od 100 do 120. - za SBplus odgovorili su iz Tajništva Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Za to su na godišnjoj razini potrebna značajna sredstva. Konkretno, 2019. je godine na funkcioniranje Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu utrošeno 877.520,66 kuna.
- Točne troškove za 2020. godinu, znat ćemo tek po njezinu završetku. Vjerojatno će biti nešto veća potrošnja radi ove situacije s koronavirusom koji nam je malo izmijenio ustaljeni ritam rada i poslovanja te uvećao troškove. - poručili su iz Caritasa, što jasno pokazuje kako je koronavirus, uistinu, utjecao i na njihovo poslovanje.
Ipak, nadamo se kako će se red pred vratima za ulazak u prostorije Pučke kuhinje ubuduće samo smanjivati, a ne rasti. Pred cijelim je svijetom, dakako, neizvjesna i teška godina kojoj prijeti slom gospodarstva, no prosinac je ipak vrijeme za optimizam.