3707
Prikaza
3
Komentara
MALA KOPANICA - Od Male Kopanice, Zagreba, Splita, susjedne Bosne, Austrije...malo je mjesta u kojima ne završi izvorni slavonski proizvod nastao iz ruku mladog Darka Radičevića zaljubljenika u Slavoniju i njenu tradiciju. A jedna od tih tradicija ovoga kraja vezana je uz mazalice od guščjeg perja koje su naše prabake, bake, majke koristile za premazivanje kolača i kiflica, za mazanje masnoćom dna tepsije kako se ono što spravljamo ne bi zalijepilo. I uprave te mazalice, radi Darko.
Kako je kazao za Posavsku Hrvatsku, vještinu izrade mazalica od guščjeg perja naučio je od bake Ane Malnar iz Slavonskog Šamca, odakle je njegova majka. U početku i nisu izgledale reprezentativno a onda se sve nekako samo od sebe posložilo i mazalice su dobile izgled kojim je bio zadovoljan. No, otišao je i korak dalje pa ih je ponudio na Facebook stranici "Mazalice od guščjeg perja". A tamo žene iz svih krajeva lijepe naše, ali izvan njenih granica naručju njegove proizvode tvrdeći da s njima postižu najbolji učinak. Da je zanimanje za ovaj tradicionalni uporabni slavonski predmet veliki dokaz je i nedavna nagradna igra koju je Darko organizirao na svojoj stranici a na koju se javilo dosta žena koje su željele, za sebe i svoje bližnje, osvojiti male mazalice koje Darko izrađuje kao suvenire.
"Ova slika vratila me u djetinjstvo, u kuhinju mojih roditelja i na moju mamu i baku kako prave kiflice, a ja nespretno s takvom peruškom mažem ih žumanjkom. Hvala vam na vraćenim uspomenama, jer one nažalost odavno nisu samom. Ostavila bi ih sebično sebi da te uspomene nikad ne nestanu i kad sjećanja polako kažu baj-baj.", samo je jedan od komentara onih koji su se prijavili na nagradnu igru u kojoj je Darko dijelio mini mazalice suvenire.
A one prave izrađuje od perja gusaka koje uzgaja njegova obitelj. Pera moraju biti čista i ravna, a mazalice plete od 11, rjeđe devet, krilnih pera koja očija i slaže u oblik kista, pa sve zajedno plete trobojnim koncem. "Splet je gušći i jači kada mazalice pletem sa svakim drugim perom kojeg preskočim i pletem. Kada to radim sa svakim trećim perom onda je splet nešto rjeđi.", na svom Facebook profilu pojasnio je Darko, o kojem priču u cijelosti možete pročitati u novom broju Posavske Hrvatske, a o čijoj su tehnici pisali i u Agroklubu.
Nerijetko, vidi se to i na njegovom profilu Darko dobije fotografije od žena koje su naručile njegove mazalice, a na kojima je vidljivo kako ih upotrebljavaju na onome što pripravljaju uz poruku kako su one najbolje za premazivanje i kako njim taj posao najbolje i najkvalitetnije obave.
U eri kada su tržištem zavladali plastika i silikon sve češće se po jeftinoj cijeni mogu nabaviti silikonske mazalice, no kada vam domaćice kažu kako su ove domaće guščje najbolje, onda sasvim sigurno i njihovom tvorcu trud i rad koji ulaže u njihovu izradu bude još draži. Tim više što osim zadovoljstva domaćica za koje ih radi, i sam bude, kod onih koje su mu bliže, sasvim sigurno počašćen ponekom slavonskom delicijom u čijoj su se pripremi koristile njegove mazalice.