3598
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Koncem rujna 'bili smo u berbi kod Čoleta', a potom objavili članak 'Vinograd možda traži puno no daje nemjerljivo više. Mada se radilo o završetku cjelogodišnjeg rada oko 500 vinovih loza doktora Vladimira Jerkovića, bio je to i početak novog procesa koji se bavi proizvodnjom vina (iz grožđa), a često i destilacijom prevrela koma od svježeg grožđa, odnosno 'pečenjem' rakije komovice.
Unatoč činjenici da se vinogradari primarno bave uzgojem grožđa i proizvodnjom vina, nitko od njih neće poreći da u pečenju rakije imaju poseban gušt. Zbog toga, prošli vikend posjetili smo doktora Jerkovića kako bismo saznali koliko je bilo iscijeđena soka iz grožđa - od kojeg će u konačnici dobiti vino - a koliko ispečene komovice.
- Budući da su moje grožđe cijedili prijatelji, nisu mu uzeli dušu. Zbog toga, dobili smo oko 700 litara vina i 70-ak litara rakije. Dakako, sve za naše potrebe, a ne za tržište. Ipak, molim da nas ne tretirate kroničnim, nego umjerenim alkoholičarima - uz smijeh od uha do uha prisutnih: Pere i Drage Marića, Joze Mišića, Ivana Oreča, Ivana Kuprešaka Mrvice, Željka Šmurhaja, Josipa Kangarića, Mikija Kurjačkog i drugih, SBplus-u kazao je za šalu raspoloženi domaćin.
Uživajući, pola noći i dva cijela dana, uz zatvoreni kotao s komom i otvoreni kamin s mesom te puni stol s delicijama, započete su razne domaće i međunarodne teme te donošeni bezbrojni zaključci za internu i eksternu upotrebu od kojih izdvajamo dva.
Prvo, utvrđeno je kako su hrvatski poduzetnici u vrlo teškoj situaciji, jer instalatera Matića ne šiša frizer nego pekar Mrvica. Drugo, društvo će slaviti oba vinogradarska blagdana: Martinje 11. studenog 2021. i Vinkovo 22. siječnja 2022. Naime, jednoglasno su konstatirali kako Hrvate treba spajati, a ne dijeliti.
A što ih je motiviralo za takav zaključak - ljubav prema bližnjemu ili prema vinu - manje je važno. Bitno je da se ljudi druže te, pritom, malo jedu i piju, a puno se 'štuju - kao Čoletovo društvo u Vinogorju.
To samo neznalice pisu o tome kako nije bobama iscjeđena duša.....bobe se presaju bas tako da im dusa izađe a trop se onda promjesa, stavi vide i šečera da prokuha i odradi sto treba i eto rakije.