/ 23
16320
Prikaza
6
Komentara
SLAVONSKI BROD – „Nekad su bili sirotinjska hrana, a danas su – luksuz.", izraz je kojim su se razni hrvatski mediji koristili proteklog tjedna kako bi izvijestili o nebulozno visokim cijenama kilograma tradicionalne slavonske delicije na brojnim tržnicama diljem Lijepe Naše. Navodili su kako se cijena čvaraka, unazad godinu dana, dvostruko povećala i dosegnula nevjerojatnih 200 do 230 kuna po kilogramu.
Upravo iz tog razloga odlučili smo ove subote posjetiti slavonskobrodsku Gradsku tržnicu kako bismo provjerili cijenu kilograma neizostavnog specijaliteta koji, kao predjelo, znaju poslužiti i neki od restorana u Brodsko-posavskoj županiji.
Istinski ljubitelj suhomesnatih slavonskih delikatesa, ako ih sami ne proizvode, teško će odoljeti kupnji raznih prerađevina, poput kobasice ili slanine, čija je cijena za kilogram uglavnom 60 do 70 kuna. No, možemo reći kako se na štandovima Tržnice u Slavonskom Brodu, cijena čvaraka ne razlikuje drastično u odnosu na prošlogodišnje.
Tamo smo danas pronašli nekoliko ponuda domaćih prodavača čiji su čvarci, zaista, bili 'prizemljenih' cijena. Najpovoljnija cijena kilograma čvaraka iznosila je danas na slavonskobrodskoj Tržnici 70 kuna, dok su neki te svinjske prerađevine prodavali u već zapakiranim izdanjima po 200 grama za 25 kuna, kao i po 400 grama za 35 kuna - što ipak dođe na višu cijenu, ako se računa prema kilogramu - 125 kuna ili povoljnijih, 87.5 kuna. Razlike su, dakle, od prodavača do prodavača i po nekoliko desetaka kuna.
- Nisam u mogućnosti izdvojiti više, a ovi čvarci mi djeluju ukusno. Nisu mi potrebne velike količine jer sam sama. Zato sam se za malo zadovoljstva odlučila za manji paket, bez obzira što je ovaj veći jeftiniji u odnosu na kilogram. – kazala je za SBplus starija gospođa u mirovini.
U svakom slučaju, većina Slavonaca u čvarcima i dalje može uživati. Domaćini, posebice oni na selu, gotovo će ih sigurno imati u svojoj 'gastronomskoj' ponudi, a rijetki će gosti iz slavonskih kuća otići, a da im nije nešto 'narezano nakoso' ili da nisu okusili suhomesnate delicije od svinjskog mesa.
Baja u Perkovci rastu posebni bravci a nađe se i di koji nerast,zato su čvarci takvi.