O masovnom trovanju hranom koje se dogodilo u Slavonskom Brodu i hospitaliziranju težih slučajeva oboljelih, prenijeli su mnogi hrvatski i regionalni mediji. Dodatnoj rasprostranjenosti vijesti o zarazi izazvanoj pokvarenom hranom doprinijela je informacija da se među oboljelima od gastroenteritisa, doduše na kućnoj njezi, nalazi i gradolnačelnik, doktorMirko Duspara, kritičnih dana posjetitelj božićnih domjenaka i, po službenoj dužnosti, uživatelj u ponuđenim zaraženim junk food specijalitetima.
Podmukla bolest i mogućnost da može ugroziti živote ponukala je portal Sbplus da za svoje posjetitelje „pokupi" s drugih, specijalističkih portala nešto više informacija o simptomima trovanja hranom, ponešto savjeta o tome kako si pružiti medicinsku samopomoć, i nekoliko prijedloga o prirodnim lijekovima- i spoji ih savjetodavni blok .
Simptomi trovanja hranom
Prvi znakovi su bolovi i mučnina. Grčevi u trbuhu, proljev i povraćanje koji počinju od sat vremena do četiri dana nakon jedenja pokvarene hrane i traju do četiri dana znak su bakterijskog trovanja. Ako se pojave i glavobolja, vrućica te groznica od 12 do 48 sati nakon trovanja, tada je riječ o virusnoj infekciji (najčešće poslije morske hrane). Iako su trovanja hranom često bezazlena, dehidracija organizma i podivljale bakterije mogu ugroziti život. Simptomi blage dehidracije su žeđ, podočnjaci, suh jezik te ubrzano disanje, a ako se ubrza puls i pojavi vrtoglavica, hitno valja poći liječniku.
Salmoneloza
Salmoneloza je infekcija koju uzrokuju bakterije Salmonellae. Infekcija salmonelom je sve češća u razvijenom svijetu. Ova bolest uzrokuje akutnu bol u trbuhu s iznenadnim nastupom glavobolje, vrućicom, proljevom, mučninom i ponekad povraćanjem. Ovi simptomi, zajedno s gubitkom apetita mogu potrajati nekoliko dana. Dehidracija (veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška. Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijeva proširiti krvlju do drugih organa. Kod nekih ljudi infekcija može postati kronična, bez nekakvih posebnih simptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu. Većina ljudi će se uspješno oporaviti od salmoneloze, a nekolicina će dugo osjećati rijetke simptome kao što je artritis. Salmoneloza može biti vrlo ozbiljna, ponekad smrtonosna infekcija kod vrlo mladih, starih ili onih s oslabljenim obrambenim sistemom.
Uzroci trovanja hranom
Nedovoljno kuhana, pečena ili pržena hrana; hrana koja nije pokvarena ali sadrži klice i njihove otrove, jer ili potiče od bolesne životinje ili od nehigijenskih uvjeta.
Hrana koja posle pripremanja stoji na toplom mjestu duže vremena (3 sata i više) ili se ponovo podgrijava. Klice se dobro razmnožavaju u namirnicama od mesa, ribe, jaja, mlijeka a naročito ako su na toplom mjestu. Posebno su opasna jela od mljevenog mesa i konzervi.
Jela i napici spremani i čuvani u metalnim posudama (od bakra, pocinčanog lima i dr) koje nisu emajlirane, kalajisane ili na drugi način zaštićene od rastvaranja metala i miješanja sahranom.
Hrana koja se sprema od voća i povrća skoro prskanih sredstvima za zaštitu bilja. Trovanje je veće ukoliko je prošlo manje vremena od prskanja i ukoliko voće i povrće nije dobro oprano.
Prevencija
Prije pripremanja hrane pažljivo operite ruke.
Dobro kuhajte govedinu i prerađevine od goveđeg mesa, posebno hamburger.
Dobro kuhajte perad i jaja.
Temeljito perite voće i povrće, posebno ono koje nećete kuhati.
Nemojte piti nepasterizirano mlijeko, sokove i higijenski sumnjivu površinsku vodu.
Izbjegavajte kontakt sa zaraženim domaćim i divljim životinjama, uključujući perad, svinje, goveda i kućne ljubimce kao što su kornjače, pse mačke.
Perite ruke, suđe i kuhinjske površine vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom ili peradi.
Operite ruke pažljivo nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja.
Kako bi se trovanje spriječilo, osim pranja ruku i površine prije i poslije pripreme hrane, trovanje će pomoći spriječiti i dvije daske - jedna za rezanje sirovih namirnica, a druga za hranu. I kuhinjske krpe su idealan dom mikrobima, pa ih je poslije svake uporabe nužno posušiti na suncu koje će prirodno ubiti bakterije.
Kurativa/prirodni lijekovi
Ukoliko primijetite prve znake trovanja, odmah treba pristupiti ispiranju želuca. Najprije se izazove povraćanje - guranjem prsta u grlo, draženjem resice, čašom slane vode… a nakon toga se ispire želudac. Sredstva za čišćenje želuca i crijeva: ricinus, gorka sol, prašak životinjskog ugljena ili bijele gline, jaka crna kava, topli napici. Posle ukazane prve pomoći, treba potražiti stručnu medicinsku pomoć.
Pri problemima lakših trovanja hranom potrebno je par dana unositi dovoljno čaja, a potom započeti s lakšim obrocima. Čajevi se mogu odabrati po želji, a predlažu se kamilica, šipak i crni čaj ukoliko nema ograničenja. Većina pacijenata rado prihvaća juhe (domaće ili polugotove juhe iz vrećice), što je dobar način nadoknade minerala. Potom slijede prekuhana riža i mrkva te pire od krumpira i bijelo meso…
Postoje neki prirodni lijekovi koji mogu dati trenutno olakšanje, kao što su uzimanje u dvije žlice jabučnog octa. Jedenje banana i to prezrelih banana, instantna je pomoć. Odličan lijek za mučninu, vrtoglavicu i povraćanje je mješavina od dvije do tri žlice ekstrakta lišća bosiljka, pola šalice prirodnog jogurta, prstohvat soli i crnog, malo mljevenog crnog papra. Ova mješavina može se dati pacijentu barem 3 do 4 puta u jednom danu u redovitim intervalima.
Liječenje nekompliciranog gastroenteritisa prvenstveno je nadomjesno. U stvari, antibiotska terapija može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje. Mjere samoliječenja kako bi se izbjegao gubitak tekućine uključuju uzimanje otopina elektrolita na usta (oralna rehidracijska sol) radi nadomještanja tekućine izgubljene proljevom. Ljudi koji ne mogu primati tekućinu na usta zbog mučnine (posebno mala djeca) trebaju medicinsku skrb i nadoknadu tekućine intravenskim putem. Salmonela vrućica se u odraslih liječi antibioticima kao što su fluorokinoloni (npr. ciprofloksacinom). Kod djece se primjenjuje kombinacija trimetroprima sa sulfometoksazolom (12-14 dana).
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
sszub23.12.2010. u 13:07
Preventiva je jedan od ključnih čimbenika zaštite od trovanja hranom.Bitno je istaći da na domijenke ne treba odlaziti "gladan kao vuk" pa čak niti po službenoj dužnosti. Prežderavanje o tuđem trošku pomalo je deplasirana stvar. In je biti umjeren u... Prikaži sve konzumaciji kako bi drugima pokazali da i vi imate što za pojesti za svoje kuće stolom. Drugi bitan čimbenik je činjenica da je nužno ostaviti bar minimum uzoraka nakon konzumacije hrane na domijencima (kosti,kožice i sl.)kako bi sanitarna inspekcija imala nekakvo uporište za expertizu izvorišta zaraze.I za kraj,ne nositi sumnjive artikle doma djeci.To nikako.
-