Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema „Fajferica", sa sjedištem u Đakovu, krovna je uzgojna organizacija uzgajivača Crne slavonske pasmine svinja na razini Republike Hrvatske. Svoju redovno skupštinu ovoga su vikenda, javlja radiong, održali u Novoj Gradiški.
Riječ je o udruzi koja okuplja većinu uzgajivača ove tradicijske pasmine svinje te ustrajno radi na unaprjeđenju uzgoja, a od pretprošle godine i na provedbi uzgojnoga programa.
Zasjedanje je otpočelo izvješćima o radu, o članstvu, o statusu uzgoja i uzgojno valjanih grla, a nastavljeno s izvješćima o financijskom poslovanju i očitovanjima tijela udruge.
Prema riječima predsjednika Udruge, Dominika Kneževića, cilj udruge, koja kontinuirano radi na okupljanju novih članova, je stvoriti ili klaste ili proizvođačku organizaciju, a potom nastaviti i s daljnjim brendiranjem i pozicioniranjem crne slavonske svinje. Napomenuo je i kako je u posljednje dvije godine porastao trend da se u restoranima poslužuje meso crne slavonske svinje. Naglasio je dobru suradnju struke (Poljoprivrednih instituta i fakulteta) koji svojim savjetima itekako doprinose uzgoju ove pasmine.
Skupštini Udruge nazočio je i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je primjetio kako bi bilo dobro kada bi u Saboru održali tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu, upravo o autohtonim hrvatskim pasminama, dok je u ime Hrvatske poljoprivredne agencije Drago Solić, naglasio važnost suradnje s ciljem da crna slavonska svinja dobije svoje mjesto kao jedan od hrvatskih prehrambenih brendova.
Svi članovi složili su
se kako je potrebno povećati proizvodnju, motivirati svinjogojce na uzgoj crne slavonske svinje. Tim više što je njihovo meso izuzetno zdravo. Te
svinje žive na otvorenom, prase se i na minus 20, a ni jedno prase ne
ugine, ne treba ih grijati ni dohranjivati. Dovoljno im je osigurati
natkriveni prostor s malo slame da se imaju gdje skloniti za ružnoga
vremena. Jedu suho sijeno, travu, kukuruz i kupus. Meso crne svinje je
savršeno, poručuju proizvođači. Nema u sebi vode kao drugo meso koje kupujemo, tamno crvene je
boje, izuzetno je mekano i idealno za kobasice i kulen. Slanina i mast
su neusporedivo bolji. Mast kao da se kristalizira, ima fantastičan i
miris i okus. Sve to su preduvijeti i za dobar plasman mesa i mesnih prerađevina ove pasmine na tržištu na kojem je krajnje vrijeme da se domaćoj kavlitetnoj proizvodnji da prednost i položaj koji zaslužuje.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
veles27.03.2017. u 09:40
Sva ova priča je čista glupost, kad se na terenu događa suprotna stvar. Dok se ne uredi tržište i prava cijena, sve ostaje mrtvo slovo na papiru i samo nostalgija i priča o ekstenzivnom uzgoju fajferice i njezinom vraćanju u... Prikaži sve prirodno stanište što za nju Slavonija jest. Fajferica se mora vratiti i male i srednje OPG-ove, a da bi se to postiglo tim ljudima treba osigurati barem donekle sigurnu cijenu i tržište. A to će se teško i sporo postići, pogotovo zato što kojekakve odbore i zastupnike boli đon za fajfericu i našu poljoprivredu.
-