4484
Prikaza
0
Komentara
BUK/RUŠEVO – Udruge „Put istina i život" iz Ruševa i „Tomo Perić" iz Buka u suradnji sa Udrugom gljivara Donji Miholjac organizirali su na ovom području prvu gastronomsko-turističku priredbu „Diljska gljivarijada", piše požega.eu.
Iako je tek prva, gljivarijada na Dilju okupila je više stotina ljubitelja prirode i gljivara, ne samo iz Slavonije nego i iz Zagreba, ali i inozemstva.
Okupili su se kod imanja Cavrić u Buku, gdje ih je pozdravio Branko Polić, predsjednik udruge „Tomo Perić", a predstavnik „Hrvatskih šuma" Goran Urh upoznao ih je sa ponašanjem u šumi. Uz pratnju desetak lokalnih vodiča pohodili su šumske predjele i obronke Dilj gore u potrazi za gljivama, a pohod je bio uspješan, jer u donijeli više desetaka kilograma gljiva.
Nakon povratka na imanje Cavrić, uslijedila je stručna determinacija i upoznavanje sa pojedinim vrstama gljiva, a na usluzi su im - po riječima tajnika udruge „Put istina i život" - bili i volonteri Eko centra Latinovac iz desetak zemalja svijeta.
Na imanju su štandove imala obiteljska gospodarstva i Eko centar Latinovac sa svojim ponudama. Tako je OPG Meštrović iz Novoselaca ponudio proizvode od aronije, OPG Goran Valenta iz Pleternice med iz svojih pčelinjaka itd. Nakon gljivarenja i edukacije sudionici su prionuli zajedničkom ručku. Za njih je Udruga gljvara iz Donjeg Miholjca spravila gljivarski kotlić, a za one željne mesnog zalogaja bio je tu i čobanac kao i brojni domaći specijaliteti za one koji su se odlučili posjetiti Eko_Emić imanje u Ruševu.
Uz posjet Sovskom jezeru sudionici prve manifestacije, u doborom raspoloženju, uživali su u glazbi i druženju. Branje, edukacija, konzumacija i razgledanje...sve je to bilo protkano kroz prvu Diljsku gljviarijadu koja je dobro startala te za sada pokazala kako ima potencijala u gastro-turizmu ovoga kraja.
Za sve one koji nisu bili ove godine, a voljeli bi se okušati u gljivarenju iako nemaju dovoljno iskustva predlažemo neka pričekaju iduću koja će, isgurni smo, biti organizirani. U svakom slučaju, ukoliko niste iznimno dobar poznavatelj gljive ne idite sami u gljivarenje i ne konzumiratje gljive koje su vam nepoznate jer može biti kobno.