LISTA proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što neki misle. Naime, pokazano je kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u hladnjaku, a još je više onih koji ne znaju koje namirnice ne moraju zauzimati taj vrijedan prostor.
Mogli ste primijetiti u nekim trgovačkim centrima kako jaja uopće ne stoje u hladnjacima. I tu nema ništa loše jer u Europi to nije neophodno zato što se možemo pohvaliti idealnom klimom koja pogoduje dugotrajnosti i svježini ove namirnice. Naravno, ljeti to ipak, zbog rasta temperature, ne bismo preporučili, piše Zivim.hr.
Dinje, banane, ananas, kivi i limun ne vole niske temperature pa ih zbog toga treba držati što dalje od hladnjaka jer u njemu gube okus i aromu. Moguće ih je privremeno staviti u hladnjak samo nakon što ih narežemo. No, ako kupimo vrlo zrelu dinju ili kivi, bilo bi idealno da ih čim prije pojedemo. Naime, tako zrelo voće u hladnjaku će u potpunosti izgubiti sve ono zbog čega ga volimo jesti.
U 'frižideru' će se brzo isušiti i osnovni dodaci svake dobre juhe - mrkva, peršin, celer i koraba. Stoga ih je najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu, primjerice u izbi. Isto tako, držanjem u hladnjaku i rajčica gubi svoju aromatičnost i sočnost jer niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa, piše Zivim.hr. Preporuka je da se zato rajčice, bez obzira o kojoj je vrsti riječ, skladište na sobnoj temperaturi, na svijetlom mjestu, no ne i na suncu.
Za svježe krastavce temperatura bi trebala biti veća od 7°C, a poznato je kako je poželjna temperatura hladnjaka oko 4 stupnja. Ako krastavce, dakle, stavite u hladnjak, oni će požutjeti i omekšati mnogo brže.
Iako vas pretinci u hladnjaku (pogotovo u onim modernijim) mogu natjerati da napravite pogrešku i u njih odložite ikrumpir - to definitivno ne biste smjeli. Hladnoća hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto su najbolji za čuvanje krumpira.
Luk, poput krumpira, često ide u prikladne pretince u hladnjacima, iako to uopće nije potrebno. Ono što luk zaista voli je cirkulacija zraka zato ga je dobro uvijek izvaditi iz plastične vrećice pa čak i mrežice u koju zna biti pakiran. I jedan savjet - držite ga podalje od krumpira jer će mu ova namirnica ubrzati proces razgradnje, odnosno truljenja. Niska temperatura pogoršava njegov ukus i zdravstvena svojstva. Bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Tamo može ležati i do pet mjeseci.
Baš kao što ocat ne treba čuvati u hladnjaku tako ne treba ni dresinge koji su napravljeni na njegovoj osnovi. Ako ih stavite u hladnjak, prije će se zgusnuti i postati "oštrijeg" okusa.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -