5389
Prikaza
0
Komentara
NOVA GRADIŠKA - Na petoj "Sarmijadi i provijadi", održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, mlada ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška spravila je najbolju sarmu, a najbolju provu članice KUD-a "Banova Jaruga" iz Banove Jaruge, piše novagra.
U konkurenciji osam ekipa za najbolju sarmu drugo mjesto pripalo je ekipi KUD-a "Sunjanka" iz Sunje, a treće ekipi "Vranovke" iz Vranovaca-Bukovlja.
U konkurenciji za najbolju provu drugo mjesto osvojila je prova ekipe Udruge "Kaplani" i Krapja, a treće članica KUD-a "Bebrinka" iz Bebrine.
Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević, a u kome su još bili Marija Karlovčan-Subić, Ljiljana Siročić, Jelica Pejanić i Artur Janoš, nije ni ove godine imalo lagan zadatak.
Organizatori ove gastronomske manifestacije, Turistička zajednica Nova Gradiška, Pansion "Slavonski Biser" i Udruga čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica" Nove Gradiške, mogu biti zadovoljni, jer se ove godine na natjecanje prijavilo osam ekipa iz Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, pa je ona ove godine dobila širi značaj.
Slavile su se u "Slavonskom biseru i jele sarma i prova, gastronomske delicije kojima, čini se, zaborava nema. Za to se brinu, uz organizatore ove jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije, i brojne žene koje ih još uvijek pripremaju u svojim domaćinstvima. Ako želimo izaći iz stereotipa mora se reći da su u ekipi "Bebrinke" bila i dva muškarca, a u ekipi Industrijsko-obrtničke škole, uz dvije učenice koje se školuju za kuharice, bio je i jedan učenik.
Za razliku od prove, koja je u gastronomiji već egzotika, sarma je delicija naše kuhinje. Kako je dobro kazala mr. Ljiljana Likačević "kad god želimo dati značaj nekom događaju u našim obiteljima ili šire, onda na stol stavimo sarmu, bez obzira radi li se o radosnim ili tužnim povodima".