• Slavonski Brod

Lokalne vijesti

  • Premium
  • Naslovnica
  • Lokalne vijesti
    • BRODSKO-POSAVSKA
      • Bebrina
      • Brodski Stupnik
      • Bukovlje
      • Cernik
      • Davor
      • Donji Andrijevci
      • Dragalić
      • Garčin
      • Gornji Bogićevci
      • Gornja Vrba
      • Gundinci
      • Klakar
      • Nova Gradiška
      • Nova Kapela
      • Okučani
      • Oprisavci
      • Oriovac
      • Podcrkavlje
      • Rešetari
      • Sibinj
      • Sikirevci
      • Slavonski Brod
      • Slavonski Šamac
      • Stara Gradiška
      • Staro Petrovo Selo
      • Velika Kopanica
      • Vrbje
      • Vrpolje
    • POŽEŠKO-SLAVONSKA
      • Brestovac
      • Čaglin
      • Jakšić
      • Kaptol
      • Kutjevo
      • Lipik
      • Pakrac
      • Pleternica
      • Požega
      • Velika
  • Politika

    Politika

    • Domovinski rat
    • EU fondovi
    • Komunalni poslovi
    • Ostalo
    • Političke stranke
    • Uprava/Samouprava
  • Gospodarstvo

    Gospodarstvo

    • Bankarstvo
    • Građevinarstvo
    • Industrija
    • Obrtništvo
    • Ostalo
    • Poljoprivreda
    • Promet
    • Trgovina
    • Turizam
    • Ugostiteljstvo
  • Sport

    Sport

    • Atletika
    • Auto-moto
    • Borilački sportovi
    • Euro 2016
    • Kajak Kanu
    • Konjički sport
    • Košarka
    • Kuglanje
    • Lov i ribolov
    • Nogomet
    • Odbojka
    • Ostalo
    • Plivanje
    • Rukomet
    • Šah
    • Školski sport
    • Sportska rekreacija
    • Stolni tenis
    • Tenis
    • Vaterpolo
  • Kultura

    Kultura

    • Film
    • Glazba
    • Kazalište
    • Književnost
    • Kulturno umjetničko društvo
    • Likovnost
    • Ostalo
  • Obrazovanje

    Obrazovanje

    • Informatika
    • Osnovno
    • Ostalo
    • Srednje
    • Visoko
    • Vrtići
  • Život

    Život

    • Aga
    • Autoportret uglednika
    • Drukčije
    • Gastronomija
    • Koronavirus
    • Okoliš
    • Ostalo
    • Pisani intervju - brodski zaslužnici
    • Potrošači
    • Putovanja
    • Tulumarka
    • Udruge građana
    • Vjerski život
    • Zabava
    • Zdravlje
  • Crna kronika
  • Reagiranja
  • Kalendar
Prijavi se Prijavi se
plusportal.hr plusportal.hr plusportal.hr
Slavonski Brod
premium premium
14° vrijeme
  • Naslovnica
  • Lokalne vijesti
    • BRODSKO-POSAVSKA
      • Bebrina
      • Brodski Stupnik
      • Bukovlje
      • Cernik
      • Davor
      • Donji Andrijevci
      • Dragalić
      • Garčin
      • Gornji Bogićevci
      • Gornja Vrba
      • Gundinci
      • Klakar
      • Nova Gradiška
      • Nova Kapela
      • Okučani
      • Oprisavci
      • Oriovac
      • Podcrkavlje
      • Rešetari
      • Sibinj
      • Sikirevci
      • Slavonski Brod
      • Slavonski Šamac
      • Stara Gradiška
      • Staro Petrovo Selo
      • Velika Kopanica
      • Vrbje
      • Vrpolje
    • POŽEŠKO-SLAVONSKA
      • Brestovac
      • Čaglin
      • Jakšić
      • Kaptol
      • Kutjevo
      • Lipik
      • Pakrac
      • Pleternica
      • Požega
      • Velika
  • Politika

    Politika

    • Domovinski rat
    • EU fondovi
    • Komunalni poslovi
    • Ostalo
    • Političke stranke
    • Uprava/Samouprava
  • Gospodarstvo

    Gospodarstvo

    • Bankarstvo
    • Građevinarstvo
    • Industrija
    • Obrtništvo
    • Ostalo
    • Poljoprivreda
    • Promet
    • Trgovina
    • Turizam
    • Ugostiteljstvo
  • Sport

    Sport

    • Atletika
    • Auto-moto
    • Borilački sportovi
    • Euro 2016
    • Kajak Kanu
    • Konjički sport
    • Košarka
    • Kuglanje
    • Lov i ribolov
    • Nogomet
    • Odbojka
    • Ostalo
    • Plivanje
    • Rukomet
    • Šah
    • Školski sport
    • Sportska rekreacija
    • Stolni tenis
    • Tenis
    • Vaterpolo
  • Kultura

    Kultura

    • Film
    • Glazba
    • Kazalište
    • Književnost
    • Kulturno umjetničko društvo
    • Likovnost
    • Ostalo
  • Obrazovanje

    Obrazovanje

    • Informatika
    • Osnovno
    • Ostalo
    • Srednje
    • Visoko
    • Vrtići
  • Život

    Život

    • Aga
    • Autoportret uglednika
    • Drukčije
    • Gastronomija
    • Koronavirus
    • Okoliš
    • Ostalo
    • Pisani intervju - brodski zaslužnici
    • Potrošači
    • Putovanja
    • Tulumarka
    • Udruge građana
    • Vjerski život
    • Zabava
    • Zdravlje
  • Crna kronika
  • Reagiranja
  • Kalendar
 - 
Početna Slavonski Brod Život Gastronomija
Početna Slavonski Brod Život Gastronomija
Gastronomija
Autor: I.C.
1.5.2019. u 11:00
Otkrivamo tajne izvrsnog roštilja

Nakon ovih savjeta Praznik rada postat će praznik za nepce

Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
naslovnica
/ 6
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
Domagoj Doko
naslovnica
Domagoj Doko
/ 6
 / 6
AP/SBplus
3950 Prikaza
0 Komentara

Praznik je rada, a mnogi će baš danas iskoristiti za roštiljanje u prirodi. Donosimo vam savjete uz koje možete postati pravi majstor roštilja.

SLAVONSKI BROD - Ukoliko već niste, 1. svibanj sigurno je jedan od idealnih dana za otvoriti sezonu roštiljanja. Sa svih strana nas bombardiraju proizvodima koje bismo trebali 'baciti' na roštilj, no malo tko zna da za dobar roštilj nije važna samo dobra vatra. Baš zato, donosimo vam nekoliko tajni uz koje ćete biti pravi prvomajski chef.

Sve to otkriva nam Mario Vešligaj, chef zagrebačkog restorana Brewbites koji je pravi maher kada je u pitanju meso s roštilja. Za početak otkrivamo kako prepoznati dobro meso.

- Meso mora odgovarati organoleptičkim svojstvima što kontrolirate vidom, njuhom i opipom. Osnovni pojam svježine je boja mesa, od ružičastih do jarko crvenih nijansi, ovisno o vrsti mesa. Za napraviti dobar roštilj i odabrati dobre komade mesa, trebat će vam malo iskustva koje ćete stjecati pokušajima ali kod odabira dobrog komada mesa možemo reći; birajte masnije komade, nikako samo krto meso. U današnje vrijeme velikog uvoza mesa, prvotni izbor bi trebao biti vaš lokalni mesar kojeg već poznajete, a ako ne i volite meso, poradite na tome da 'imate' svog mesara. - otkrio je Vešligaj te otkriva treba li koristiti ulje i mast za roštilj, ali i što ako nam meso zagori.

- Kod roštilja većina ljudi će koristiti ulje jer su u njemu već marinirali meso. Malo tko će u masti marinirati išta i osobno tako mislim. Jedan od zakona dobrog roštilja je konstantno premazivanje mesa. Tu se može koristiti mast s ružmarinom ili ostalim začinskim biljem. Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili tako da nema generalnog pravila. Pazite na "redoslijed” slaganja mesa po rešetki. Prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu pa tek onda pileće odreske ili kakve kobasice. Meso koje je izgorjelo je nažalost uništeno. Jedino što možete je da taj dio malo sastružete ili obrežete. No, ima ljudi koji neke komade mesa vole extra crispy, ponudite njima iako je bolje izgorjelo baciti. Ne pokušavajte izgorjele dijelove sakriti umacima tipa BBQ jer osjeti se razlika bez obzira koliko je kamuflažni umak pun dima ili ljutine. – rekao je Mario koji je objasnio i kakva vatra mora biti te koje začine koristiti.

- Nužno je povezati par pitanja, za koliko osoba radimo roštilj i koje smo sve vrste mesa odredili ili planirali peći. O ovome pitanju bi vam majstori roštilja knjige napisali samo kad bi imali vremena jer to je istinski važan detalj jednako kao i dobra marinada te će zajedno sigurno voditi do savršenog obroka. Zlatna sredina je umjerena vatra na kojoj pečemo možda malo dulje i sporije uz spomenuto premazivanje mesa. Gledajte da vam čim manje ulja kaplje po vatri koje brzo gori, podiže vam naglo temperature te stvara višak dima. Pričamo o grillu na ugljen. Što se tiče začine, osnova su sol i papar, češnjak i luk, kiseline od vina i octa u marinadama, pivo. Začinsko bilje kao ružmarin, majčina dušica, origano, peršin, bosiljak, menta, kadulju. Nadalje med, pa šećer ako ćete raditi nešto sa suhim pacom ili engleski (rub). Kod grilanja nema zakona da nešto ne smijemo, pojavljuju se razni fusion oblici grilla gdje ljudi kombiniraju naše marinade, a na finalnim detaljima završavaju s azijskim začinima i ispadne jaaako fino. Znači igrajte se, kombinirajte svaki put kad pečete za prijatelje ili obitelj, odvojite malu količinu pa iskušajte nešto novo, jedino to što ste eksperimentirali ne nudite javno dok ne usavršite. - kazao je chef restorana Brewbites.

Svakako morate znati i kako je pravilo broj jedan da ne stavljate meso na rešetku direktno iz hladnjaka. Ostavite meso van hladnjaka barem sat vremena prije pečenja. Uz to su osnovna četiri postulata; kvalitetno meso i marinada ili pac, srednja vatra, premazivanje te vrijeme i ljubav prema toj kulinarskoj tehnici. Naravno, da bi roštilj bio uspješan tu su i dobri prilozi.

- Krumpiri su zakon. Dovoljno je pogledati po svijetu tko (od ajvara do ananasa) što servira uz grill i opet će vas sve vratiti na krumpir i razna povrća s grilla. Meni u zadnje vrijeme odgovara kus kus s feta sirom, chilijem, mladim lukom, starim bijelim octom i to jedem umjesto krumpira. Najbolje je i tu biti raznovrstan. Ponudite uvijek klasike od umaka tipa majoneza, ketchup, BBQ, razni umaci od jogurta s vlascem te prženi krumpir, lepinje ili kruh s grilla. Od salata rajčica s acetom, rotkvice, pečene paprike, mladi luk ili luk pa do grčke salate s feta sirom. - kazao je Mario nakon čijih savjeta morate zablistati na prvomajskom roštilju.

Podijeli
Podijeli
Komentari 0
Najnoviji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentirajte prvi!

    Trenutno nema komentara, napišite prvi komentar i pokrenite raspravu.

Povezani sadržaj
Preko stvarne mase mesnih proizvoda u Plodinama su nalijepili svoj bar kod s većom gramažom
Realnu težinu skrivaju novom naljepnicom

Ponovno važu već zapakirano meso kako bi povećali masu

Marija Radošević/SBplus
'Za' i 'protiv' uzgoja ovaca

Održavaju pašnjak i daju slasne janjiće, ali...

Ilustracija
Ante Tomić o zaraženom kebabu

Zašto ljudi toliko vole kebab?

SBplus
Veliki savjetnik za svinjokolje

Kako sigurno pripremiti obilje mesa za cijelu godinu

dr. Ivice Čabraja
Groznica zapadnog Nila

U brodskoj bolnici nema težih slučajeva zaraženih

Nastavite čitati
Spoj tradicije i suvremenog kulinarstva

Predstavljena kuharica ‘Volim svoju županiju’

Tradicija se nastavlja

Jedinstveni vinski doživljaj u brodskoj Tvrđavi

Idealan petak

Donji Andrijevci otvaraju sezonu čobanijada

Okusi jeseni

Kestenijada, Bučijada i Martinje u šetališnoj zoni

Donosimo poseban recept

Kako napraviti ukusan domaći liker od šipka

'preživjeli' običaji

Brođani nam otkrili što će se sutra naći na njihovu jelovniku

na 14. slavonskobrodskoj 'pečenkijadi' 135 ekipa

Klekovača, 'šjiva' i žilavka dobitna su kombinacija!

Brođani su veliki ljubitelji kave

Brz i jeftin „stimulans“ na svakom koraku

Učitaj još članaka
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Sport
  • Život
  • Crna kronika
  • Iz drugih medija
  • Reagiranja
  • Kalendar
  • Partneri
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Politika privatnosti
  • Politika kolačića
  • Kontakt
  • Pritužbe
  • Suradnici
  • Oglašavanje
Rubrike
  • Politike
  • Kolumne
  • Kultura
  • Obrazovanje
  • Sport
  • Život
  • Crna kronika
  • Iz drugih medija
  • Reagiranja
  • Kalendar
  • Partneri
brodsko-posavska županija
  • Bebrina
  • Brodski Stupnik
  • Bukovlje
  • Cernik
  • Davor
  • Donji Andrijevci
  • Dragalić
  • Garčin
  • Gornji Bogićevci
  • Gornja Vrba
  • Gundinci
  • Klakar
  • Nova Gradiška
  • Nova Kapela
  • Okučani
  • Oprisavci
  • Oriovac
  • Podcrkavlje
  • Rešetari
  • Sibinj
  • Sikirevci
  • Slavonski Brod
  • Slavonski Šamac
  • Stara Gradiška
  • Staro Petrovo Selo
  • Velika Kopanica
  • Vrbje
  • Vrpolje
Požeško-slavonska županija
  • Brestovac
  • Čaglin
  • Jakšić
  • Kaptol
  • Kutjevo
  • Lipik
  • Pakrac
  • Pleternica
  • Požega
  • Velika
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Politika privatnosti
  • Politika kolačića
  • Kontakt
  • Pritužbe
  • Suradnici
  • Oglašavanje
Brodsko-posavska županija
  • Bebrina
  • Brodski Stupnik
  • Bukovlje
  • Cernik
  • Davor
  • Donji Andrijevci
  • Dragalić
  • Garčin
  • Gornji Bogićevci
  • Gornja Vrba
  • Gundinci
  • Klakar
  • Nova Gradiška
  • Nova Kapela
  • Okučani
  • Oprisavci
  • Oriovac
  • Podcrkavlje
  • Rešetari
  • Sibinj
  • Sikirevci
  • Slavonski Brod
  • Slavonski Šamac
  • Stara Gradiška
  • Staro Petrovo Selo
  • Velika Kopanica
  • Vrbje
  • Vrpolje
Požeško-slavonska županija
  • Brestovac
  • Čaglin
  • Jakšić
  • Kaptol
  • Kutjevo
  • Lipik
  • Pakrac
  • Pleternica
  • Požega
  • Velika
Pratite nas na društvenim mrežama:
Copyright © 2025 plusportal.hr, sva prava pridržana
Designed & developed by Smart Code

Brinemo o Vašoj privatnosti

Više o našim Politikama zaštite privatnosti te Politikama kolačića možete pročitati ovdje: Politika zaštite privatnosti, Politika kolačića. Mi i naši partneri pohranjujemo i pristupamo neosjetljivim informacijama s vašeg uređaja, poput kolačića ili jedinstvenog identifikatora uređaja te obrađujemo osobne podatke poput IP adrese i identifikatore kolačića radi obrade podataka u svrhu prikazivanja personaliziranih oglasa, mjerenja preferencija naših posjetitelja i sl. Svoje postavke u svakom trenutku možete promijeniti u našim Pravilima o zaštiti privatnosti na ovoj web stranici.
Neki partneri ne traže vaš pristanak za obradu vaših podataka već se pozivaju na svoj legitimni poslovni interes. Takvom načinu obrade podataka možete se usprotiviti klikom na "Saznajte više".
Mi i naši partneri obrađujemo podatke kako slijedi: Pohranjivanje i / ili pristup podacima na uređaju, Precizni geolokacijski podaci i identifikacija pregledavanjem uređaja, Prilagođeni oglasi i sadržaj, mjerenje oglasa i sadržaja, uvidi o publici, razvoj proizvoda

Obavezni kolačići

Neobavezni kolačići:

Davanjem suglasnosti za gore navedene svrhe ovoj web stranici i njezinim partnerima dopuštate i provođenje sljedeće obrade podataka: Jamčenje sigurnosti, sprječavanja prevara i ispravljanja pogrešaka, Povezivanje različitih uređaja, Primanje i korištenje automatski poslatih karakteristika uređaja radi identifikacije, Tehnički isporučuju oglase ili sadržaj, i Usklađivanje i kombiniranje izvanmrežnih izvora podataka
Prihvaćam
Saznajte više