/ 22
1727
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD – Poznato je kako je blagdanska trpeza obično bogatija od svakodnevne, stoga su mnogi građani u jutarnjim satima Velike subote posjetili Gradsku tržnicu upravo kako bi upotpunili svoju uskršnju gozbu.
Na štandovima su se osim svježih jaja, mogla naći i ona obojena odnosno ukrašena koja su svoje kupce jako brzo pronašle. Koliko smo uspjeli primijetiti, dosta se građana odlučilo kupiti 'gotova' jaja u nedostatku vremena za pripravu ili kako bi izbjegli mogući nered u kuhinji. Obojena jaja mogla su se naći po cijeni od dvije i pol kune, a ona ukrasna drvena koštala su deset kuna.
- Već koju godinu za redom kupujem dvadeset gotovih jaja, čisto da imam za ukras na stolu ili kao dar prijateljima i rodbini. Stvarno sam se nafarbala jaja u životu. – kazala je 66-godišnja Zvjezdana koja je svojih dvadeset jaja kupila i ove godine na tržnici.
U trgovinama su cijene mladog luka i rotkvice uistinu smanjene do krajnosti pa se tako vezica mladog luka može naći čak po cijeni do dvije kune, a rotkvice do svega tri kune. Međutim, izgleda kako žitelji Slavonskog Broda ipak biraju domaće proizvode po nešto većim cijenama gdje su za snop mladog luka izdvajali po pet kuna isto kao i za svežanj rotkvica. Čak su neki štandovi imali i specijalnu ponudu tri proizvoda po cijeni dva, znači tri svežnja rotkvica iznosila su deset kuna.
- Bez obzira na nešto skuplje cijene u odnosu na velike trgovačke lance, tržnicu rado posjećujem svake subote. Uvijek uspijem naći ono po što sam došla, a ljubazni me prodavači često i nasmiju. A smijeh je lijek. – kazala je jednako ljubazna gospođa Mladenka koja na tržnicu dolazi najčešće po domaći sir i 'kajkmak'.
Neki su nam kupci kazali kako su već godinama vjerni određenim provjerenim prodavačima, dok drugi jednostavno šetaju među štandovima i kupuju ono što im 'zapne za oko', ovisno i o potrebama. A u tom šarenilu boja i mnoštvu raznovrsnih mirisa uistinu nije teško napuniti vrećice.
Nadamo se kako će svi građani, kupovali na tržnici ili ne, osim u ukusnim delicijama, još više uživati sa svojom obitelji i prijateljima jer upravo su oni ti koji trpezu čine bogatom.