Ukoliko ne kupite domaću svinju, moguće je da ćete jesti dansku, nizozemsku ili španjolsku. Hrvatskoj, naime manjka svinjetine, u našoj proizvodnji ih uzgojimo oko milijun, a trošimo četiri milijuna komada. Velike trgovinske korporacije zato uvoze svinje i usput guše hrvatsku proizvodnju, pa u konačnici najviše zarađuju trgovci svinjetinom, jer je kupuju jako jeftino, a prodaju neznatno jeftinije od domaćeg uzgoja.
Hrvatskoj manjka svinjetine. U našoj proizvodnji ih uzgojimo oko milijun, a trošimo četiri milijuna komada.
Ako kupite uvoznu svinjetinu ne morate i bijeli luk, jer je na brodskoj tržnici kilogram 40 do 50 kuna, ali je odlične kvalitete. Neki koji su kupovali kineski bijeli luk, iznenadili su se kada je na svježe pečenoj jetrici, na tradicionalnom doručku, pozelenio? Znalci znaju da je crvena paprika iznimno važna za kobasice i kulin, pa također traže domaću, a na tržnici je od 80 do 100 kuna kilogram.
Svinjokolja je slavonska tradicija, pravi obiteljski događaj, susjedski, prijateljski, kojega bez obzira na krizno vrijeme ne bi trebalo "preskočiti", tim više jer i svinjokolja može "proći" na obročno, kartično plaćanje.
Svinjokolja u seoskom dvorištu
- Prve svinjokolje kojih se sjećam bile su prije šezdeset godina. U mome rodnom Livnu taj se posao odrađivao drugačije nego u Slavoniji, a klala se tek jedna svinja. Skupilo bi se desetak ljudi, a kako nije bilo sajle ni pištolja za omamljivanje gurnuli bismo svinji nekakav štap u usta i onda bi nam posao bio olakšan. Tamo nije bilo "šurenja" u koritu već bi ljudi noževima koje su zvali "šklopac", ručno izrađenima, brijali svinju nasuho. To nije svatko mogao i znao raditi, već je dolazio majstor za taj dio posla. Sutradan bismo nadijevali kobasice, a krvavice smo pravili s kukuruznim brašnom, pomiješanim sa salom. Pa kad ih jedeš, ako naiđeš na masni dio, onda je dobro, a ako pojedeš one kukuruze – to baš i nije bilo fino! – priča nam Ilija Jozić, 70-godišnjak iz Slobodnice, u trenucima dok iza njegovih leđa uigrana ekipa obavlja svinjokolju, a novinara, kao i svakog drugog posjetitelja, već na kapiji dočekuju s rakijicom.
Svakog bravca moram upisati, pa ispisati, mora se brinuti o markicama na ušima... E, to nam Europa donosi.
Jozići su već desetljećima u Slavoniji i sav posao obavljaju po ovdašnjim običajima. Ove su godine priklali četiri svinje, tri veće i jednu manju, a tradicionalna svinjokolja nije se puno promijenila u posljednjih nekoliko desetljeća. I danas se svinja ošuri u koritu, podigne na vješala i dalje sve po redu. Žene peru crijeva, jer kažu da nijedno plastično ne može biti kao svinjsko.
- Jedino što su uvedeni pištolji i brener koji olakša skidanje dlake na kraju šurenja. Sve ostalo je isto. Eh, i još je nešto novo – u zadnjih deset godina obavezno nosimo meso na analizu trihinele, a sad, po najnovijem, moram voditi registar svih svinja, uvesti sve u knjige da ništa ne promakne. Svakog bravca moram upisati, pa ispisati, mora se brinuti o markicama na ušima... E, to nam Europa donosi – govori čika Ilija kroz smijeh. Ipak, ostavio je i nešto tradicije iz rodnoga kraja – obavezno pravi pršute, a ne šunke: "Kamen za presanje već je pripremljen i opet ćemo usred Slavonije imati pravi livanjski pršut". Dok nam to govori, njegovi sinovi Dinko i Jakob dobacuju: - Ali zato kulinove pravimo po šokački!
- Kulin bude baš žestok. Sinovi vole da je malo jači, pa tako i napravimo. Imat ćemo ove godine dovoljno kulinova i četrdesetak kilograma kobasica. Ma, mora biti dosta za sve! - zaključuje Ilija Jozić i žuri svojim majstorima dati upute što će od krmenadla ostaviti, koji komad svinje "pokvariti" i kolike će čvarke rezati. Greške ne smije biti jer sljedeća je svinjokolja tek nagodinu.
Dnevno možemo klati 300 svinja
- Već dvije, čak i tri godine veterinari Bebrinke pri pregledima uzoraka svinjskog mesa koriste najpouzdaniju metodu umjetne probave. Dva posljednja tjedna studenoga i početkom prosinca imamo najviše uslužnih klanja, a naš kapacitet ovisi o komorama za hlađenje. Dnevno bismo mogli napraviti 300 uslužnih klanja. Ove godine je cijena 1 kuna po kilogramu, plus PDV. Iz godinu u godinu se povećava broj uslužnih klanja, ljudi su se naviknuli da najprljaviji dio obave izvan svog dvorišta, a što se tiče vrsta koje kupci traže, to su uglavnom križanci. Zanimljivo je da su sve traženiji tovljenci koji imaju slanine. Već ovoga petka najavljeno nam je i pripremljeni smo za 100 uslužnih klanja, kazala je Slavica Baboselac, tehnolog Bebrinke, koja ima 15 mesnica.
Bebrinkina ponuda
Svinjske polovice 20,90-22,90 kn/kg (ovisno o načinu plaćanja, gotovina ili kartice)
meso u komadu, za kulin i kobasice 33,90 kn/kg
šunka obrađena 29,90 kn/kg
šunka neobrađena 25,90 kn/kg
carsko meso 26,90 kn/kg
kobasica za sušenje 29,90 kn/kg
svježa plećka obrađena 26,90 kn/kg
svježa plećka neobrađena 22,90 kg/kn
svježa peka obrađena 45,90 kn/kg
svježa jetrica 6,90 kn/kg
svježa glava 6,90 kn/kg
kulin kesa kom 5,90 kn
svježe debelo crijevo kom 2,50 kn
svježa tanka crijeva 10 m 12,90 kn
goveđa crijeva 9 m 49,90 kn
juneći poncakl kom 5,00 kn
Konzumova ponuda
Svinjska polovica 19,99 kn/kg
svinjska lopatica za kobasice 29,99 kn/kg
svinjski vrat za sušenje 24,99 kn/kg
carsko meso 25,99 kn/kg
svinjska leđa s kožom 26,99 kn/kg
domaća kobasica 31,99 kn/kg
obrađena šunka 31,99 kn/kg
neobrađena šunka (u ponudi od utorka) 24,99 kn/kg
Domaća ponuda
Kilogram žive vage tovljenika 12 do 13 kn/kg
Uslužno klanje 1kn/po kilogramu plus PDV
Svinjske polovice od 19,99 kn/kg
Pregled svinjskog mesa na trihinelu 46,74 kn
(Karolina Bognar i Marin Kovačević)
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -