SLAVONSKI BROD / ĐAKOVO - Dok meteorolozi i za sljedeće dane najavljuju iznadprosječne temperature i do 19, 20 stupnjeva Celzijevih, Slavonija i Baranja pripremaju se za sezonu svinjokolja. Kako sada stvari stoje, bit će to opet svinjokolje u kratkim rukavima, no struka upozorava da ovako visoke temperature nisu primjerene za kolinje i sigurnost mesa, dakako, onog predviđenog za dimljenje u pušnicama, piše Glas Slavonije. Direktor Veterinarske stanice Đakovo, dr. med. vet. Ante Strmotić, ističe kako temperatura pogodna za svinjokolju ne bi smjela prijeći 14 do 15 stupnjeva.
- U protivnom, mesu prijeti kvarenje, a ljudi to pokušavaju spriječiti zaleđenim bocama i sl. No čemu klati na ovim temperaturama, bolje je pričekati njihov pad i biti siguran. - kaže Strmotić.
No teren baš i ne sluša preporuke struke. Prvi val donošenja mesa na trihineloskopske preglede u VS Đakovo najavljen je već za sljedeći vikend pa se u Stanici od idućeg petka, kaže Strmotić, uspostavlja dežurna služba za preglede mesa na trihinelu, svakim radnim danom od sedam do 19, a nedjeljom od 7 do 12 sati. Preporuka je svinje dan prije zaklati pa tek sutradan s mesom, kada se ono ohladi, doći na pregled.
Poljoprivrednik Hrvoje Glavačević iz Strizivojne, kaže, s ukućanima je dogovorio da svinjokolju imaju 8. prosinca. Očekuju kako će do tada temperature pasti.
- Mi uvijek koljemo u prvih desetak dana prosinca. No, neki su već klali ili htjeli imati svinjokolju pa otkazali zbog pretoplog vremena. - kaže Hrvoje.
- Ovo je vrijeme godine kada se treba klati za pušnicu za cijelu godinu, a za frižider se cijele godine može klati, po jedno svinjče od stotinjak kila. - Hrvojev je rezon. Dodaje, ako se i kolje sada, na početku ovako toplog studenoga, to ne treba biti više od jednog bravca i to samo za hladnjak.
Strmotić kaže kako u đakovačkom kraju svinjokolje prvo kreću „u brdima", u Levanjskoj Varoši, Mandićevcu, Drenju…
- Kod nas su svinjokolje već počele prošlog vikenda, a pet do šest najavljeno ih je i za idući vikend. Jer kod nas je hladnije, noću i do četiri stupnja, a danju su temperature niže od ostalih dijelova Đakovštine za oko dva stupnja. - potvrđuje načelnik Levanjske Varoši Slavko Tidlačka, čija se općina prostire na obroncima Dilja i Krndije te dodaje kako kod njih nisu zabilježeni problemi s kvarenjem mesa zbog vremena.
Franjo Memedović proteklog je vikenda za SBplus progovorio o još jednoj opasnosti kojom bi svinjokolja u Brodsko-posavskoj županiji mogla biti istrebljena - nedostatku volje i pomagača.
- Kako i s kime odraditi taj zahtjevan i odgovoran posao? Nije lako bravca od 200 ili 250 kg srušiti, u koritu okrenuti i ofarugati (ofuriti) te na čegere objesiti. Ako gazda ima takva dva u smoku, ili čak i tri, za taj i takav posao potrebna su bar petorica, zdravih, jakih i sposobnih baja. I sve bi to bilo dobro da se takvi u rodbini, među kumovima i komšijama mogu pronaći. Na žalost, posljednjih godina to je sve teže, tako da je tradicionalnih svinjokolja sve manje. Uslužnih klaonica skoro da i nema, ili bi se na prste jedne ruke mogle nabrojati, a one bi bar malo ovaj posao mogle olakšati. U nedostataku radne snage za obavljanje tradicionalne slavonske svinjokolje, malo tko u ovom poslu prepoznaje neku svoju priliku i interes. Ništa nije bolje niti oko poslova koje na svinjokolji obavljaju žene. Crijeva skoro više nitko i ne pere, jer ona se u trgovačkim centrima mogu kupiti, i ako jeftina baš i nisu, a pravu svinjsku večeru uz dobru frišku čorbu (juhu) sa pravim dugačkim, k'o dukat žutim rezancima, sarmu od domaćeg kiselog kupusa i meso sa krumpirom na tepsiji uz obavezno kušanje i ocjenjivanje svježih pečenih kobasica i neizostavne krofne, još su rijetke domaćice i gazdarice koje to znaju pripremiti. Mladih je u selima, sve manje ili su otišli trbuhom za kruhom ili ih u ovo današnje vrijeme tradicija i stari običaji sve manje zanimaju, dok oni stari uz svu volju i želju da vrijednosti svoje prošlosti sačuvaju i ne prepuste zaboravu, to više nisu u stanju, snazi i mogućnost održavati. - pojasnio je detaljno Franjo 'muke Slavonaca'.
Što će prije uništiti tradiciju - visoke temperature ili nezainteresirani mladi? Nadajmo se, nijedno od toga.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
Stipe06.11.2018. u 23:36
Red je da vi Slavonci pređete na pravu spizu. Malo srdele, malo kapule, pomidora, feta kruva i ne treba ti svinjokolja. Eno vidi našeg generala Gotovine - i on tako ije i vidi ga ča je lip i šestan. A... Prikaži sve ne ko vi s tim stomačinama. Fuj!
- Prikaži sve komentare
-