CIJELA Hrvatska šokirana je hladnokrvnim ubojstvom dvoje mladih ljudi, žene i muškarca, u jednoj garaži na zagrebačkom Markuševcu. No pravi je šok nastao kada je policija objavila kako je jedan od ubojica, 29-godišnjak, bio pripadnik Počasno-zaštitne bojne predsjednika Republike Zorana Milanovića - pa je svakodnevno bio na Pantovčaku, sa zadatkom da brine o njegovoj sigurnosti. I dan prije dvostrukog ubojstva odradio je svoju šihtu na Pantovčaku - a sljedećeg sjeo na motor i s još jednom osobom, koja mu je pomagala u počinjenju zločina, hladnokrvno počinio dvostruko ubojstvo. Naravno, svi su odmah postavili pitanje sigurnosne provjere, jer osobe koje se kreću u neposrednoj blizini štićenih dužnosnika moraju proći ozbiljne i stroge provjere. Bar bi tako trebalo biti. Ovako, dogodilo se da je moguće kako ista osoba koja prijepodne čuva predsjednika Republike, popodne hladnokrvno likvidira ljude po garažama.
Kad smo već u ugodnom ozračju Pantovčaka - ostanimo još na trenutak kod šefa države. Kao što je poznato, nakon izbora za predsjednika Republike, prije više od pet godina, Zoran Milanović dao je ostavku na mjesto šefa SDP-a, kako bi, kao nestranačka ličnost, bio predsjednik svih građana Hrvatske. Na mjestu predsjednika SDP-a prvo ga je zamijenio Davor Bernardić, potom Peđa Grbin, a sada je na čelu SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Već se poprilično dugo zna da u odnosima Hajdaš Dončića i Milanovića ne cvjetaju ruže - ali ovih dana, u javnom istupu, Dončić je to i otvoreno priznao. Za Milanovića je rekao da je on, što se SDP-a tiče - aorist. A aorist je, dobro se toga sjećamo iz osnovne škole - prošlo svršeno vrijeme. Tako je to u politici - da bi netko uživao u futuru, neki prije toga moraju završiti u aoristu, ili još gore - u pluskvamperfektu.
Za mnoge hrvatske građane ljetovanje na jadranskoj obali odavno je postalo pluskvamperfekt - davno prošlo svršeno vrijeme, bez ikakve nade da se vrati u sadašnjost, to jest prezent. Turistička sezona je pred nama, a priuštivo ljetovanje za mnoge je postalo misaona imenica. Razlog je dobro poznat - na Jadranu je poskupljivalo sve i preko svake mjere: smještaj, restorani, kafići, izleti i sve druge usluge. Stranim gostima osobito smetaju cijene u dućanima, jer za iste proizvode u nas plaćaju više nego u svojim matičnim zemljama. Zato dio turista mijenja destinacije - pa je od početka godine do kraja svibnja bilo čak 30 posto manje Nijemaca, Francuza 19 posto, Austrijanaca šest posto manje. Oni domaći, za koje je ljetovanje pluskvamperfekt, ne broje se - jer ionako ostaju doma. I kad vidimo sve to, ostaje logično pitanje - kakav je uopće futur hrvatskoga turizma?
Ne kukaju samo gosti na Jadranu - grintaju i oni koji od turizma žive. Srpanj i kolovoz su pred vratima, a vlasnici hotela, pansiona, restorana i kafića još uvijek panično traže konobare, kuhare, sobarice, spremačice i čistačice, pa i osoblje na recepcijama. Potraga za sezoncima postala je utrka s vremenom. Manjka oko dvije tisuće radnika za poslove u ugostiteljstvu i turizmu. Prosječna plaća ove godine u turizmu kreće se oko 1.250 eura mjesečno - a to je porast od 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako se, u prosjeku, konobarima nudi plaća od oko 1.178 eura, recepcionerima 1.162 eura, sobaricama i spremačicama 961 euro, a najbolje, čini se, prolaze pizza-majstori čija je prosječna plaća 1.559 eura. A kako se cijene pizza na Jadranu u većini restorana kreću od 25 do 30 eura - to znači da pizza-majstor za svoju prosječnu mjesečnu plaću na Jadranu može pojesti manje od dvije pizze dnevno. Ako je skroman i pojede samo jednu - od one druge još uvijek mu ostane novca za smještaj u kakvoj garaži, šupi ili podrumu.
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore prošlog je tjedna upozorio kako je meso koje kupujemo u trgovačkim lancima staro, jeftino uvezeno i sumnjive kvalitete. Dovoljno je pogledati datum klanja, kojeg često nema na deklaraciji, da bi sve postalo jasno. Ako to kaže šef Hrvatske poljoprivredne komore, onda to stvarno svakome mora biti jasno. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore dao je savjet potrošačima, neka odlaze u lokalne mesnice gdje mogu pogledati odakle potječe meso, a mogao im je preporučiti i da postanu vegetarijanci. Ali, kao za vraga, ovaj su tjedan mediji objavili kako se u jednoj samoposluzi prodaju biorajčice ubrane prošle godine. Pa sad, kad smo saznali da jedemo staro meso i prastaro povrće - čini se da je jedino što nam ostaje okrenuti se svježem zraku.
Naše političare ne zanima prezent, futur još manje - ali su zato opsjednuti perfektom, aoristom, a osobito pluskvamperfektom.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -