KRUŠEVICA - Učenica Osnovne škole Josipa Kozarca u Kruševici Ružica Branković opisuje što sve Kruševčani jedu za Božić: "Za froštuk jedemo kuvanu kobasicu i dimljena rebra, a za ručak dođe supa s rezancima ili flekicama, pečeno pile i obično se kuva friška šunka. Bude i kolača, takozvanih naših suvih kolača, pracni, oblatni, štogirica, medenjaka, a za desert poslije večere jedemo ravčanku. Baka je ispeče u rerni pa je žlicom jedemo".
A to sve valja s nečim i zaliti.
"Od
pića rado uzmemo domaćeg vina i stare, prošlogodišnje rakijice. Eto, tako
bogato mi dočekamo malog Isusa punog želudca".
Već na
Badnjak počinju rituali koji jamče da će i vrijeme nakon Božića biti plodno i
uspješno, svjedoči Mateo Janković:
"Na
siniji, za vrime večere, gori svića, obično svića crven-bili-plavi koja je
utaknita u lončić s različitim plodovima kao što su žito, kukuruz, zob, grah i
ječam. Zatim najmlađe muško dite okreće sviće koja gori u te plodove, a zatim
je vadi. Kad izvadi sviću, šta se zalipi u onom vosku, toga će biti najviše u
novoj godini".
U Kruševici, dakle, mlađim generacijama Božić znači nešto više, vjerno njeguju tradicionalne vrijednosti. (Media servis)
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -