Vrhunski kulinarski proizvod nastaje kao uravnoteženi spoj euklidovski strogih pravila o sastojcima, količinama, i vremenu spravljanja, ali i improvizatorskih poteza razigranog duha i tijela, duha koji žudi za ljepotom i skladom, i tijela željnog istraživanja i utaživanja. Gurmansko spravljanje hrane prema postupnom redoslijedu, odmjeravanju potrebnog vremena za toplinsku obradu mesa i povrća, dodavanje soli i raznovrsnih, mirisnih naglašivača najboljih osobina sastojaka, oslanja se na istančan njuh, istreniran okus i na izbirljiv pogled kuhara koji uz pomoć odgovarajućeg posuđa, sjeckalica, kuhača i pouzdanog štednjaka vrši spajanje i prožimanje različitog u jedno, koje posluženo na trpezi, dok se puši i još uvijek šapuće o susretu s vatrom, zovemo ukusnim obrokom. Mudri uživatelji u jelu i piću, pri njihovom odabiru i spravljanju, mikasaju energijom instikata, ljubavi i promišljenih odluka, sve njihove odlike. Za njih su jestiva i pića nužni satojci regeneriranja tijela, lijek, afrodizijak, estetski doživljaj, čulni poticaj, nezamjenjiv program za podizanje duha i dodir sa Suncem, kozmičkim izvorom ukupnosti čiji su dio. Samo glupani bez duha, u jedenju i pijanju vide kao nužno zlo, gubitak vremena i novca. Oni najmudriji hrane se u harmoniji s podnebljem i ritmom sezone, dolaskom i odlaskom plodova, jer hrana je tada najbogatija najvrednijim sastojcima.
I Dalmatinci, poput Slavonaca, vješti su majstori, ma šta govorim, oni su kuharski velemajstori. Doći u Dalmaciju i odlučiti se za hranu tog podneblja, znači prepustiti svoja čula naletu ugode, znači otkriti snagu, veličinu i finoću kuhinje koja većinu svojih delicija uzima iz plavih njedara Jadrana, mora i podmorja čistog, bistrog i prepunog božanskih oblika. Probati hranu koju s lakoćom pripremaju tamošnji meštri, kušati specijalitete Dalmoša, ribu, školjke, rakove, pršut, sir, paštu, salzu, masline, vino..., osjetiti njihove razloge njihove zaljubljenosti u svoj kamen, more i sol, znači postati članom ekspedicije u zemlju zvanu Užitak.
Riba na brudet
Namirnice za 4 obroka
1 kg ribe Brudet se pravi od jedne ili više vrsta riba
1/8 l ulja (škarpina, zubatac, jegulja, ugor, tuna).
1 luk izrezan na listiće Veća riba se izreže na komade, a manju
2 sitno isjeckana češnja češnjaka ostavite cijelu. Na ulju ispržite listiće luka.
Fino iskosana vezica Na luk stavite ribu i lagano prpržite da
peršinovog lišća dobije žutu boju. Dodajte češnjak, peršin,
2-3 komada izrezanih rajčica (ili rajčicu, soli i bibera. Dolijte vodu, tako
Žlica pirea od rajčica) da riba bude pokrivena. Prokuhajte,
Bibera, soli, kvasine(vinski ocat) dodajte ocat, i pustite da još 1,5 sata
po ukusu kuha na tihoj vatri. Brudet ne smijete
miješati, nego se posuda katkada
protrese. Uz brudet se služi palenta
(pura, žganci).
Škampi na buzaru
Namirnice za 4 obroka
6 žlica maslinovog ulja Luk zarumenite na ulju u većoj posudi.
2-3 fino iskosane glavice luka Dodajte škampe i miješajte oko 2 minute
1 kg dobro opranih škampa Dodajte sve ostale sastojke i još malo
3 fino isjeckane čahurice češnjaka miješajte. Stišajte vatru na lagano i
2 žlice koncentrata od rajčice povremeno miješajte dok škampi nisu
1 žličica mljevenog bibera kuhani i umak gust (oko 30 minuta).
1 čaša bijelog vina Uz škampe poslužite svježi kruh i bijelo
½ litre juhe (od kocke) vino.
Soli po ukusu
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -