19278
Prikaza
2
Komentara
Slavni gorki njemački liker Jägermeister u osnovi ima 56 različitih ljekovitih i aromatičnih biljaka, voća, korijenja i začina, uključujući i kore citrusa, sladić, anis, mak, šafran, đumbir, bobica smreke i ginseng. Svi ovi sastojci, po originalnoj recepturi, 2-3 dana 'kvase se' u vodi i alkoholu nakon čega se sve profiltrira i, na godinu dana, spremi u hrastove bačve nakon čega se opet filtrira i tekućini se dodaje šećer, karamel, alkohol i voda. Nakon sjedinjavanja svih sastojaka i još jednog filtriranja puni se u posebne, prepoznatljive, zelene četvrtane boce zaobljenih rubova sa znakom 'svetog' jelena. Jägermeister je najbolje držati na ledu i služiti hladan, a proizvođač predlaže čuvati liker u zamrzivaču na -18 ° C. Jačina mu je 35 vol. alkohola.
Međumrežjem i usmenom predajom kruže različiti recepti za 'domaći jeger'. Bitno se razlikuju od izvornog Jägermeistera. I sâm imam vlastiti recept po kojem godinama (od 1979.) svako ljeto, radim osobit i osebujan 'jeger'. Zapravo, teško je govoriti o standardiziranom proizvodu jer godina od godine se razlikuje u bitnim elementima koji čine liker.
Naime, likeri nastaju i njihova bit je proces maceracije alkohola, šećera i biljnih ekstrakata u alkoholu. Maceracija se odvija u ekstremnim uvjetima dugotrajne izloženosti suncu i toplini, ili smrzavanjam (originalni Jägermeister). Nije lako svake godine nabaviti i sve potrebne biljke, a i one nisu svake godine i sa svakog područja iste. Tako ja dio biljaka nabavljam iz Dalmacije i Hercegovine, a dio sam berem u okolici Slavonskoga Broda.
Ja koristim jaku lozovaču (iznad 45 % alkohola) i na litru stavljam 40 dag šećera, 13 raspolovljenih zelenih oraha, dvadesetak različitih biljaka i sve držim 40 dana na suncu. Oblačne dane ne računam. U međuvremenu, oslanjajući se na nepce i nos, nadzirem proces, po potrebi vadim neke biljke i po potrebi dodajem druge. Kad je maceracija gotova, grubo ocijedim i nakon toga profiltriram liker. Nakon par dana najmanje još jednom filtriram, a ponekad nakon desetak dana još jednom. Zatim nalijevam u boce. Jačina ovog likera je 38 vol. alkohola. Servira se hladan u hladnim čašama, a dobar je, kao i Jägermeister, s kolom i kockicom dvije leda.
Da je moj 'jeger' osobit i osebujan, neću koristiti svoje riječi, već protupitanja mojih prijatelja na upit što će popiti: "Imaš li onog svojeg likera!?" i to što je jednom prigodom ekipa koja uglavnom pije Jägermeister, iz originalne boce popila moj domaći liker u uvjerenju da je originalni. Tek poslije sam im rekao.