KEMIJSKA sredstva koja preventivno djeluju protiv nametnika i bolesti imaju štetno djelovanje na zdravlje ljudi kod kojih izazivaju brojne komplikacije.
Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.
Kelj, krumpir, celer, rajčice, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, špinat, jagode - plodovi su najzagađeniji pesticidima.
Stoga, preporučeno je povrće i voće dobro oprati te, prema potrebi, oguliti. Voće i povrće na policama trgovina prepuno je pesticida koji se pranjem mogu ukloniti tek u manjoj mjeri. Prema podatcima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group, usprkos pranju, na više od 65 posto plodova ostat će štetne kemijske tvari.
Stoga blagotvorno djelovanje vitamina i minerala pada u drugi plan jer su moguće negativne posljedice djelovanja pesticida jače od dobrobiti.
Tako, prema novom istraživanju EWG-a za 2019., ono povrće čije su dobrobiti toliko velike da se svrstava među najzdravije namirnice ujedno je pri samom vrhu ljestvice hrane s najviše pesticida.
Čak 60 posto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene tvari, piše PunKufer.
Krumpir, celer, rajčice, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, špinat, jagode - nerijetko su najzagađenije pesticidima.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -