Da, da, ali… - da li onu za kuhanje, pečenje, pravljenje piva, slatku ili…?
Nakon
par dana od dolaska u Kivumu, na svojem „face" profilu piše Tena Pave Mužević, koja nam je dobrohotno odobrila prenijeti zanimljivosti s njene humane avanture "Pikselima za Ruandu", nametnulo se pitanje banana.
Naime, nezamislivo
nam je da budemo mjesec dana u Africi, a da banane ne probamo. Drveće banana s
grozdovima zelenih plodova se proteže posvuda, no naše znanje o bananama je
ostalo na onom: izaberi nekoliko komada s police u 'Konzumu' i izvaži ih. Okej,
znam da su bolje zrelije, također sam čitala kako se banane beru zelene i da
dozrijevaju nakon ubiranja, ali o branju banana, iskreno, ne znam ništa, pa se
nisam samostalno pačala u taj posao. Zato sam pitala domaćine koji su me
pitali:
- A koju vrstu banana?
E tu sam ostala bez riječi: - Pa žutu!
- Da, da, ali da li onu za kuhanje, pečenje,
pravljenje piva, slatku ili…?
Sada je došlo vrijeme za pojasniti kako je banana kod nas većinom jednoznačni pojam, te im prepustiti odabir.
Slijedeći dan dobili smo ovu grozdinu banana kojeg ja držim na slici (sasvim desno). Bila sam
šokirana jer su banane veličine ljudskih prstiju (što je vidljivo na središnjoj
slici, banana uspoređena s duracell baterijom). Naučila sam uskoro kako se ta vrsta zove
„Slatka banana" ili na Kinyarwandskom – „Kamaramasenge" (doslovni prijevod bi
bio „Malo sitniša je potrošeno").
Te banane imaju sličan, ali puno istančaniji
okus nego one 'naše', velike. Baš su prave desertne.
Kad smo smazali njih, na vrata nam je pokuca Fidelis
noseći novi grozd banana „Gros Michel". To su ove klasične, nama poznate velike
banane, koje ovdje ne uživaju tako velik ugled kao kamaramasenge.
Inače osim te dvije vrste banana, isprobali smo i
sok od banane, koji je podosta sladak, al meni jako fin, te pivo od banana s
kojim baš nešto i nisam bila oduševljena.